Regizorul Igor Cobileanski, prezent la Festivalul Internaţional de Film Transilvania pentru a cincea oară, a declarat pentru agenţia de presă News.ro că cel mai recent film al său, ”Afacerea Est”, care a avut premiera vineri, la Cluj-Napoca, va fi lansat în cinematografele din ţară pe 28 octombrie. Cineastul este de părere că spectatorii nu vor să caute răspunsuri la întrebările regizorilor şi că intrăm într-o altă dimensiune a recepţionării artei cinematografice.
”Pelicula «Afacerea Est» este dedicată publicului larg şi inteligent, pentru că pune accent pe un umor mai deştept, dar, totodată, comun”, a spus Igor Cobileanski.
Filmările pentru ”Afacerea Est”, care îi are în roluri principale pe Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu, au avut loc în 2015, timp de 24 de zile, în împrejurimile Bucureştiului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Constantin Puşcaşu, cunoscut pentru rolurile în teatru, este un extraordinar actor de film, dar, din păcate, nu a fost descoperit până acum. Spre fericire, am fost noi cei care am dat de el. Ion Sapdaru nu mai are nevoie de nicio prezentare. De la Iaşi, din câte se pare, vin foarte mulţi actori buni de film”, a mai afirmat Igor Cobileanski.
Regizorul a mărturisit că timp de trei luni a căutat cei mai potriviţi actori, iar, în final, lucrul efectiv la film a fost unul plăcut.
”Am căutat foarte mult actori pentru filmul ăsta. Aveam nevoie de oameni care să vorbescă bine cu accent moldovenesc. Am încercat să îi aduc pe cei mai buni”, a mai declarat regizorul. El a adăugat că nu a fost uşor. ”A fost simplu, pentru că am comunicat uşor”, a mai spus el referitor la distribuţia care a cuprins mai mult de 40 de actori.
Despre primirea făcută de public filmului său, la TIFF, Igor Cobileanski a povestit că a fost una călduroasă. ”Publicul a râs tot timpul. Ce m-a bucurat este că se râde la lucruri diferite, la segmente mai ascunse. Spectatorul a fost exact cel pe care mi-l imaginam”, a conchis regizorul.
Referitor la situaţia generală a sălilor de cinema şi a publicului prezent în număr tot mai scăzut la filmele româneşti, Igor Cobileanski a spus că este o tendinţă generală.
”Cred că nu sala de cinema este problema. Este vorba, probabil, de o tendinţă generală. Lumea se mută cu uşurinţă pe net, iar asta face ca proprietarii sălilor de cinema să suporte unele pierderi numerice. Evident, ar trebui să găsească nişte strategii. În ceea ce priveşte statul, ar trebui să încerce să le reutileze”, a declarat Igor Cobileanski.
Regizorul este de părere că problema nu constă doar în sălile de cinema, ci regizorii au o comunicare proastă cu spectatorii.
”Este o stare generală de fapt. Nu este vorba doar de sălile de cinema. Regizorii români sunt foarte concentraţi pe filmul de autor şi au, zic eu, o comunicare extrem de proastă cu spectatorul român, care, poate fi lesne înţeles, că nu vrea neapărat să caute răspunsuri la unele întrebări ale regizorilor. El vrea să se distreze şi, atunci, nu mai merge la film, dacă tot i se oferă film de artă, să zic aşa. Ăsta merită văzut, este în interesul nostru să-l avem, pentru că ne portă faima în toată lumea. Avem o cinematografie care este bine văzută la toate festivalurile, dar, dacă am mai planta ici-colo câte un regizor care ar avea succes de casă, să spun aşa, care ar produce entertainment, cred că şi spectatorii ar intra în sala de cinema mai hotărâţi”, a mai spus el.
Igor Cobileanski vede ca soluţie crearea unei strategii generale şi alocarea mai multor bani filmului ”de public”.
”Ar trebui gândită o strategie generală, nu numai de regizori, ci şi de producătorii şi de cei care fac legi în cinematografie. Probabil, ar trebui să se aloce bani mai mulţi filmului de casă, de public. Lucrurile trebuie gândite complex. Nu există o formulă simplă, în cazul nostru, pentru că suntem la finalul unei epoci a unui fel de cinema şi intrăm într-o altă dimensiune a recepţionării artei cinematografice”, a mai afirmat el.
Igor Cobileanski a participat cu un proiect propriu şi alte două, în calitate de regizor, la concursul CNC, însă niciunul nu a primit fonduri. Regizorul spune că, în mod cert, scenariul său, ”Maria va plânge”, va deveni realitate. ”În mod cert, se va întâmpla, pentru că, indiferent de rezultatul unui CNC, filmul se va face”, a spus cineastul.
Regizorul Igor Cobileanski, născut în 1974, la Comrat (Republica Moldova), a absolvit Facultatea de Regie a Univerităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, în 1995. Până în 2010, el a regizat videoclipuri, spoturi publicitare şi filme documentare, precum ”Murind pentru Madrid", "Răsăritul Bălţilor" şi "Legendele Tipovei".
În 2006, a regizat primul său scurtmetraj de ficţiune, "Când se stinge lumina". Acestuia i-au urmat "Saşa, Grişa şi Ion" (2006) şi "Plictis (şi inspiraţie)" (2007), premiate la Trieste Film Festival şi Betting on Short Film Festival. "Plictis (şi inspiraţie)" a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2008. În 2014, a debutat cu lungmetrajul "La limita de jos a cerului", care a primit premiul FIPRESCI la Festivalul International de Film Cottbus, pelicula fiind selecţionată la festivaluri precum Karlovy Vary, Varşovia şi Linz.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.