Adrian Ştefănescu, nelipsit din distribuţia unor filme celebre româneşti din perioada 1968 - 1983 şi unul dintre cei mai apreciaţi cascadori profesionişti din România, va fi omagiat la cea de-a 18-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. Contribuţia sa va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentului din 29 aprilie, care va avea loc la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Absolvent al Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" în 1972, an în care a şi jucat primul său rol în comedia "Astă seară dansăm în familie" (r. Geo Saizescu), a fost distribuit în peste 60 de producţii româneşti.

A debutat în cascadorie în filmul "Bătălia pentru Roma" (r. Robert Siodmak, Sergiu Nicolaescu, 1968) apoi în filmul "Mihai Viteazul" (r. Sergiu Nicolaescu, 1971), unde l-a dublat pe actorul Nicolae Secăreanu, care l-a jucat pe Sinan Paşa în celebra scenă din apele Neajlovului.

În cei treizeci de ani de activitate, a fost unul dintre cascadorii preferaţi ai lui Sergiu Nicolaescu, fiind distribuit în filme precum "Cu mâinile curate", "Ultimul cartuş", "Un comisar acuză", "Nemuritorii", "Pentru patrie", "Ultima noapte de dragoste", "Duelul" sau "Capcana mercenarilor". În rol de cascador s-a remarcat şi în alte producţii precum "Păcală" (r. Geo saizescu), "Drumul oaselor" (r. Doru Năstase) sau "Dincolo de pod" (r. Mircea Veroiu).

În anul 1983 Adrian Ştefănescu a renunţat la filme pentru a intra în lumea circului, ca dresor şi cascador la Circul de Stat din Bucureşti. Ultima peliculă în care a apărut a fost în anul 1991, "Nemuritorul" (r. Russell Mulcahy), în care a jucat alături de actorul Christopher Lambert.

Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct pe VOYO, TIFF Unlimited şi pe  premiilegopo.ro.

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă online şi poate fi consultată pe site-ul  evenimentului: https://premiilegopo.ro/nominalizari.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications şi Dacin Sara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.