Simbol al violenţei sexuale şi al machismului cras pentru unii, mândrie naţională franceză pentru alţii, Gérard Depardieu, care împlineşte miercuri 75 de ani, şi-a pierdut aura de simbol de neatins.
În pofida unei inculpări pentru viol în 2020, în urma unei plângeri din partea unei actriţe de 20 de ani, Charlotte Arnould, actorul a continuat să filmeze cu eclectismul său caracteristic ("Illusions perdues", "Maison de retraite", "Les volets verts", "Maigret"...). Şi şi-a păstrat statutul de monstru sacru al cinematografiei franceze, aşa cum puţini mai sunt, informează AFP.
Alain Delon, o figură care a divizat pentru poziţia sa reacţionară, a părăsit platoul de filmare, la fel ca Brigitte Bardot, ale cărei declaraţii anti-islamice sunt notorii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Doar Catherine Deneuve, în vârstă de 80 de ani, care în 2018 a co-semnat un apel foarte comentat despre "libertatea de a deranja" femeile, continuă să facă turnee şi să fie celebrată. Vedeta nu a vorbit în ultimele zile despre Depardieu, cu care a împărţit afişul de zece ori.
Dincolo de cercurile feministe, Depardieu s-a bucurat până acum de o anumită indulgenţă. Temperamentul său gălăgios şi scandalos i-a câştigat de mult timp simpatia publicului şi a profesiei.
Declaraţiile sale despre violurile la care ar fi luat parte în tinereţe l-au costat cariera americană la începutul anilor 1990, dar au avut un impact redus în Franţa.
Când o actriţă atât de populară precum Sophie Marceau l-a descris în 2015 ca fiind un "prădător" pentru comportamentul său în film, cuvintele ei au sunat gol.
Cea de-a 7-a artă preferă să-l laude pe actorul cu peste 200 de filme în cinematografie şi televiziune, cu un joc instinctiv şi workaholism, care a interpretat marii eroi ai literaturii naţionale, de la Cyrano la Jean Valjean din "Les Misérables", trecând prin Obélix.
Pauză în carieră
Dar până la sfârşitul anului 2023, clovnul Depardieu, căruia i s-a permis să urineze într-o cabină de avion în 2011, nu mai făcea oamenii să râdă. El şi-a pus cariera în aşteptare şi este acum artistul care dezbină.
Totul s-a accelerat în mai puţin de o lună, după difuzarea în revista Complément d'enquęte a unor imagini în care el multiplică declaraţiile obscene la adresa femeilor, dar şi despre o fetiţă.
Imaginile sunt dezgustătoare. Depardieu a fost exclus din Ordre national du Québec, şi-a pierdut titlul de cetăţean de onoare al unei comune belgiene, i-a fost retrasă statuia de ceară de la Musée Grévin... O serie de personalităţi din lumea filmului i-au întors public spatele, printre care şi actriţa Anouk Grinberg.
O tabără pro-Depardieu se mobilizează: familia sa, inclusiv fiica sa, actriţa Julie Depardieu, denunţă o "cabală", în timp ce fosta sa iubită, Carole Bouquet, apără "umorul uneori la limita umorului" al unui bărbat "incapabil să rănească o femeie".
Iar marţi, aproximativ şaizeci de personalităţi culturale au denunţat "linşajul" într-un articol din Le Figaro, printre care regizorul Bertrand Blier, actriţele Nathalie Baye şi Charlotte Rampling, actorii Jacques Weber, Pierre Richard şi Gérard Darmon, cântăreţii Roberto Alagna, Carla Bruni, Arielle Dombasle şi Jacques Dutronc.
"Cred că este foarte curajos din partea semnatarilor", a reacţionat marţi actorul, contactat de postul de radio francez RTL, adăugând că nu se află la originea textului şi că l-a autorizat pur şi simplu pe autor să-l publice.
Sprijin din partea lui Macron
Mai presus de toate, cazul Depardieu a căpătat o altă dimensiune atunci când şeful statului francez, Emmanuel Macron, aflat în mijlocul uneia dintre cele mai profunde crize politice ale preşedinţiei sale, adoptarea legii imigraţiei cu sprijinul extremei drepte, a luat apărarea actorului.
Preşedintele a denunţat "vânătoarea de bărbaţi" şi a respins poziţia ministrului Culturii, care i-a pus la îndoială Legiunea de onoare. "El a făcut ca Franţa, marii noştri autori şi marile noastre personaje să fie cunoscuţi în întreaga lume (...) a făcut ca Franţa să fie mândră", a declarat Emmanuel Macron.
Originar din Châteauroux (centrul Franţei) a avut o istorie zbuciumată cu ţara sa natală încă de când a anunţat, la sfârşitul anului 2012, că renunţă la paşaport pentru a protesta împotriva impozitării celor mai bogaţi şi a optat pentru un exil fiscal în Belgia. Admirator al celor mai autoritari lideri, el a dobândit şi cetăţenia rusă.
Pe plan judiciar, pe lângă punerea sa sub acuzare pentru viol, Depardieu, care neagă acuzaţiile, este vizat de o plângere pentru agresiune sexuală depusă de actriţa Hélene Darras pentru fapte a priori prescrise, precum şi de o alta în Spania, depusă de o jurnalistă, Ruth Baza, care îl acuză de viol în 1995.
Susţinătorii lui Depardieu fac din apărarea sa un simbol al luptei pentru prezumţia de nevinovăţie.
"Poţi acuza pe cineva, pot exista victime, dar există şi prezumţia de nevinovăţie", a subliniat Emmanuel Macron. Vreau pur şi simplu ca Gérard Depardieu "să îşi poată apăra drepturile ca oricine altcineva" şi "să continue să lucreze şi să creeze", a adăugat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...