Romanian Weekend at The Wharf, cel mai mare festival românesc din Statele Unite, a adunat, timp de trei zile, între 12 şi 14 iulie, mii de participanţi, în ciuda vremii caniculare, la spectacolele de dans şi concerte, expoziţii, degustări de bucate tradiţionale şi vin, demonstraţii meşteşugăreşti de sculptură în lemn şi olărit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A treia ediţie a evenimentului a avut loc pe promenada The Wharf din Washington, DC.

Programul a inclus activităţi diverse precum concerte, spectacole de dans, lecturi performative, expoziţii de cărţi româneşti traduse în limba engleză, demonstraţii meşteşugăreşti, activităţi pentru copii, expoziţii de haine şi bijuterii inspirate din motive tradiţionale, degustări de vinuri şi multe alte activităţi specifice şi inspirate din cultura românească.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

„Prin Weekend-ul românesc de la Washington dorim să marcăm atât aniversarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, ajuns anul acesta la 27 de ani de existenţă, cât şi trecerea a 20 de ani de la aderarea României la NATO”, a spus ambasadorul României, Andrei Muraru, în deschiderea evenimentului. Ambasadorul Muraru a subliniat faptul că faptul că atât parteneriatul cu SUA cât şi apartenenţa la NATO conferă României cele mai bune garanţii de securitate din istoria ţării, mai ales în contextul invaziei brutale şi sângeroase a Rusiei din Ucraina împotriva Ucrainei. “România, împreună cu Statele Unite şi partenerii NATO, va continua să sprijine lupta Ucrainei atât cât va fi necesar, pentru că libertatea este cel mai important lucru pe care îl avem cu toţii”, a arătat Andrei Muraru. De asemenea, au mai rostit alocuţiuni directorul ICR New York, Dorian Branea, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Radu Daniel Trufan.  

Artişti precum Simion-Bogdan Mihai şi Lăutarii de Mătase, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, Paula Hriscu, Vox Maris Chicago, Ansamblul de Dansuri Folclorice „Carpathia”, Andreea Rebăltescu au făcut parte din programul concertelor. 

De asemenea, au fost organizate lecturi performative captivante, derulate de organizaţia româno-americană Bucharest Inside the Beltway, din Denver, Colorado. Aceste lecturi au adus o notă de diversitate culturală evenimentului, fiind susţinute de două protagoniste remarcabile, Lady Godiva şi Domnica Rădulescu, precum şi de artiştii locali Kennedi Neal şi Julian Selman care au citit poeme de Alina Purcaru şi Rucsandra Pop.

O altă atracţie a festivalului au fost creaţiile vestimentare şi bijuteriile de inspiraţie folclorică ale designerului român Izabela Mandoiu dar şi podoabele cu motive şi simboluri româneşti create de Oxana Rusu, autoarea brandului Romotiv.

Din sfera meşteşugurilor şi al atelierelor practice, publicul s-a putut bucura de demonstraţiile de olărit susţinute de meşterul olar Vasile Chira din Cărbunari, precum şi de demonstraţii de sculptură în lemn oferite de meşterul Ioan Bârsan, ambii din Maramureş.

Oferta de prezentare a României a fost completată de expoziţia interactivă de costume populare istorice prezentate de colecţionarul Bogdan Banu, un stand de prezentare a ofertei de etno-turism şi turism cultural din România, standuri ale celor mai importante organizaţii ale românilor din America, şi, nu în ultimul rând, de standuri cu produse şi vinuri româneşti, cu degustările aferente.

Cu ocazia festivalului a fost marcată şi Ziua Universală a Iei, cu sprijinul cu ajutorul organizaţiei comunitare Romanians of DC, ocazie cu care a fost citită Proclamaţia emisă în 2015 de primarul oraşului Washington, aceasta fiind prima recunoaştere a iei româneşti de către un oficial din altă ţară. Cu această ocazie, pe scena festivalului au participat purtători şi admiratori ai cămăşilor de in din S.U.A., România şi Republica Moldova.

“Weekend-ul românesc de la Washigton/ Romanian Weekend at The Wharf” s-a derulat anul acesta sub motto-ul amplului program anual de diplomaţie publică iniţiat şi coordonat de Ambasada României: „România - SUA: Un parteneriat pentru noi orizonturi economice. De 20 de ani împreună sub umbrela NATO”.

Organizat de Ambasada României în S.U.A. şi Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi cu sprijinul mai multor parteneri locali, evenimentul a adus în atenţia a mii de oameni prezenţi la festival în ciuda vremii caniculare, o ofertă culturală diversă şi a subliniat specificul culturii tradiţionale româneşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.