Cinematografia estoniană este în prim-plan la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (13-22 iunie, Cluj-Napoca), prin programul Focus Estonia, o selecţie care prezintă atât filme recente, cât şi capodopere clasice redescoperite şi proiectate în versiuni restaurate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Focus Estonia este realizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Estonia la Bucureşti şi al Estonian Film Institute.

Biletele şi abonamentele pentru TIFF.24 pot fi achiziţionate online pe tiff.eventbook.ro.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

„Gaura neagră” (The Black Hole, 2024) e o comedie neagră SF în care regizoarea Moonika Siimets pare că nu se dă în lături de la nimic. Cele trei părţi care compun filmul sunt inspirate din povestiri scrise de autori estonieni şi prezintă o serie de personaje excentrice ale căror preocupări cotidiene sunt dinamitate de apariţia unor extratereştri sau a unui păianjen gigant.

Arte marţiale, călugări punk, muzică black metal şi umor negru: sunt ingredientele principale ale filmului „Lupta invizibilă” (The Invisibile Fight, 2023), a cărui proiecţie de la Castelul Bonţida, din cadrul evenimentului Weekend la Castel, nu trebuie ratată. Acesta a avut premiera la festivalul de film de la Locarno, unde a fost distins cu Premiul Special al Juriului. Regizorul Rainer Sarnet, care este de asemenea celebrat în cadrul secţiunii 3x3, va fi prezent la TIFF, pentru a-şi prezenta şi alte două titluri: „Idiotul” (The Idiot, 2011) şi „Noiembrie” (November, 2017)

„Alien - Evadarea lui Valdis” (Alien or: Valdis' Escape in 11 Chapters, 2006), scurtmetrajul de licenţă al lui Rasmus Merivoo despre un pierde-vară care după ce e lovit cu o rangă în cap uită de lucrurile care îi făceau viaţa frumoasă – alcool, bătăi şi femei, printre altele - a căpătat rapid un statut de film cult. O continuare în format lung a fost, aşadar, binevenită, chiar dacă a sosit cu aproape 20 de ani mai târziu. „Alien 2 - Întoarcerea lui Valdis” (Alien 2 or: The Return of Valdis in 17 Chapters, 2024) reia aventurile protagonistului, care descoperă cu stupoare că oraşul său natal nu mai e ce-a fost. Cele două parodii ireverenţioase vor putea fi savurate la pachet, într-un concentrat ultragiant de umor obraznic şi satiră abrazivă. 

Considerat un reper al cinematografiei estoniene, „O urmă de speranţă” (Smile at Last, r. Leida Laius, Arvo Iho) e despre o fată de 16 ani care trebuie să înveţe să supravieţuiască în orfelinatul dur în care ajunge după moartea mamei şi abandonul tatălui. De-un naturalism frust şi cu o distribuţie formată în mare parte de actori neprofesionişti, acesta a avut premiera în 1985 la Festivalul de Film de la Berlin, unde a câştigat Premiul UNICEF. La TIFF va fi proiectat în copie restaurată.

Un alt clasic ce nu trebuie ratat este „O femeie pregăteşte sauna” (A Woman Heats the Sauna, r. Arvo Kruusement, 1979), o poveste de un dramatism reţinut, în care o femeie e nevoită să îşi înfrunte trecutul după ce şefii ei o însărcinează să încălzească sauna companiei, unde urmează să îşi primească invitaţii. Aceasta se află însă în satul unde locuieşte familia fostul ei soţ. Proiecţia filmului face parte dintr-un double bill care explorează cultura saunei în Estonia, împreună cu scurtmetrajul „O zi de saună” (Sauna Day, r. Anna Hints, Tushar Prakash, 2024), un soi de continuare în cheie masculină a documentarului multipremiat „Sauna secretelor” (Smoke Sauna Sisterhood), proiectat la TIFF.22.

Aurora, protagonista filmului cu acelaşi nume regizat de Rain Tolk şi Andres Maimik, e fiica unui lider religios care intră într-o relaţie extraconjugală ce riscă să-i pună în pericol relaţia. Criza atinge punctul culminant chiar în timpul petrecerii de aniversare a căsătoriei sale.

Şase personaje copleşite de singurătate populează universul filmului „Balul de toamnă” (Autumn Ball, 2007), a cărui angoasă nu duce însă lipsă de umor. Debutul lui Veiko Õunpuu a câştigat premiul secţiunii Orizzonti la Festivalul de Film de la Veneţia, cea mai importantă distincţie primită de un film estonian, dar şi un Premiu de imagine la TIFF în 2008.

Acţiunea din „Viaţă şi iubire” (Life and love, r. Helen Takkin), un alt debut extrem de special, are loc în 1933, în timpul Marii Crize Economice, şi are în prim-plan o tânără ce părăseşte satul natal pentru a-şi urma visul de a ajunge scriitoare, la oraş. Parcursul ei va fi însă complicat de o relaţie bizară cu un bărbat pe cât de şarmant pe atât de toxic.

Secţiunea Va Urma, dedicată fanilor de seriale, include şi primele două episoade din „Dragă mamă” (My Dear Mother, r. Doris Tääker, 2025), un thriller în spiritul noir-ului nordic despre o femeie a cărei viaţă e dată peste cap după moartea mamei sale.

Programul complet al TIFF.24 va fi anunţat în curând şi va include peste 200 de filme, cine-concerte şi evenimente. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.