Filmul american „Moarte pe Nil”, adaptare de Kenneth Branagh după romanul Agathei Christie şi care o are în distribuţie pe actriţa israeliană Gal Gadot, a fost interzis în Kuwait, au indicat duminică autorităţile din ţară. O cenzură care este departe de a fi o premieră pentru filmele cu Gadot pe afiş.
Contactat de AFP, Ministerul kuwaitian al Informaţiei a confirmat o ştire din presa locală potrivit căreia filmul, care este lansat în curând în mai multe ţări, nu va fi autorizat să ruleze în sălile de cinema din Kuweit. Fără a explic motivele interzicerii.
Potrivit cotidianului Al-Qabas, această decizie ar fi fost luată după apeluri de boicot, lansate pe reţelele de socializare, faţă de eroina din film Gal Gadot.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pentru această nouă adaptare a romanului poliţist de Agatha Christie, actriţa interpretează rolul, central în intrigă, al bogatei moştenitoare Linnet Doyle.
Filmul nu este motivul boicotului, ci afirmaţiile enunţate acum opt ani de actriţă. Ea a luat apărarea ofensivei israeliene contra enclavei palestiniene din Gaza în vara lui 2014. Acest război devastator a dus la moartea a cel puţin 2.251 de palestinieni, civili în mare parte, şi a 74 de israelini, mai ales soldaţi.
Gal Gadot a salutat atunci pe Facebook armata israeliană şi a criticat gruparea Hamas, la putere în Gaza. În 2017, lansarea filmului „Wonder Woman”, cu Gal Gadot în rol titular, a fost deja însoţită de un boicot în mai multe ţări arabe, între care Kuwait, dar şi Tunisia.
În sprijinul cauzei palestiniene, Kuwaitul refuză în continuare relaţii normale cu Israelul, spre deosebire de mai multe ţări arabe din regiune care au semnat acorduri cu statul evreu în ultimii ani. La 15 septembrie 2020, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au devenit primele ţări arabe din Golf care şi-au normalizat public relaţiile cu Israelul, la instigarea Washingtonului.
Numit „Acordurile Abraham”, acest prim tratat de normalizare a dus, de asemenea, la pacte similare cu Maroc şi Sudan. Acestea au fost denunţate de palestinieni drept „trădare”, soluţionarea conflictului israeliano-palestinian rămânând de multă vreme o condiţie prealabilă pentru orice normalizare a relaţiilor dintre ţările arabe şi Israel.
În mai 2021, Kuwaitul l-a convocat pe ambasadorul ceh care şi-a exprimat pe reţelele de socializare susţinerea pentru Israel, în timpul ciocnirilor din Gaza dintre statul evreu şi Hamas. În cele din urmă, acesta şi-a cerut scuze.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.