Visuali Italiane, festivalul dedicat cinematografiei italiene, invită spectatorii la curiozitate şi descoperire prin intermediul a 12 filme care vor rula în cadrul ediţiei de la Bucureşti, între 4 - 10 martie, la Cinema Muzeul Ţăranului. Filme premiate sau ale unor regizori consacraţi, debuturi uimitoare, drame cu implicaţii sociale şi documentare cu impact social se numără printre cele mai noi producţii italiene care vor fi prezentate în cadrul festivalului, alături de o proiecţie aniversară dedicată filmului „Le conseguenze dell’amore” / „Consecinţele iubirii”, regizat de Paolo Sorrentino, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Clădirea LAF”, o poveste despre catastrofa de mediu şi sănătate cauzată de una dintre cele mai mari fabrici de oţel din Europa, dar şi despre cazul care a impus în jurisprudenţa italiană pedepse pentru abuzul la locul de muncă, va rula în cadrul festivalului duminică 10 martie, ora 18:00, în prezenţa regizorului debutant Michele Riondino.

Actor popular, cunoscut pentru rolurile sale din producţii TV precum „The Young Montalbano” sau recentul „I leoni di Sicilia”, regizat de Paolo Genovese, Michele Riondino debutează în regie cu o poveste inspirată din realitatea tristă a unui caz care a şocat Italia: cel al muncitorilor de la oţelăria Ilva din Taranto, unde a lucrat şi tatăl său. Fabrica e un loc în care, pe lângă faptul că s-au îmbolnăvit de cancer pulmonar mii de persoane din 1993 până în 2021, iar zeci au murit în urma expunerii la azbest, a avut loc în 1997 o îndelungată detenţie a unor muncitori calificaţi, consideraţi indezirabili de către patroni. Expunerea cazului „Palazzina LAF” - clădirea dezafectată în care aceştia erau trimişi zilnic în timpul programului fără acces la exterior - a şocat publicul, şi a dus la impunerea în legislaţie a pedepselor pentru abuzul la locul de muncă.
Riondino joacă în acest film rolul principal, cel al unui muncitor necalificat, nevoit să-şi spioneze şi să-şi denunţe colegii de care şefii săi vor să scape.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Regizorii Tommaso Santambrogio, Simone Bozzelli, Valentina Cicogna şi Mattia Colombo, vin, de asemenea, pentru prima dată în România şi vor discuta cu publicul prezent la proiecţiile filmelor lor: „Adevăratele continente sunt oceanele”, un cântec de iubire şi deziluzie despre destinul unei zone şi al locuitorilor ei, „Patagonia”, un debut care vorbeşte despre un sfâşietor proces de maturizare, şi „Pur şi simplu necunoscuţi”, cel mai premiat documentar al anului trecut în Italia.

„Oceanele sunt adevăratele continente”/ „Gli oceani sono i veri continenti”, primul lungmetraj al lui Tommaso Santambrogio rulează joi, 7 martie, ora 19:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, în prezenţa regizorului.
Tommaso Santambrogio, scenarist şi regizor, a locuit şi lucrat la Milano, Paris, Roma, Florenţa şi Havana, colaborând cu diferiţi autori celebri, precum Werner Herzog şi Lav Diaz. Primele sale scurtmetraje („Escena Final” şi „Gli oceani sono i veri continenti”) au fost ambele prezentate în 2019 la Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia.
„Oceanele sunt adevăratele continente” este considerat unul dintre cele mai rafinate debuturi din cinematografia italiană recentă, un cântec de iubire şi deziluzie despre destinul unei zone şi al locuitorilor ei.

Proiecţia filmului „Patagonia”, în prezenţa regizorului Simone Bozzelli, va avea loc vineri, 8 martie, de la 20.30. O  voce importantă a scenei emergente a noilor regizori italieni, autor al unor scurtmetraje apreciate precum „Playtime”, prezentat în 2021 la Locarno în secţiunea Pardi di domani, Simone Bozzelli este, printre altele, şi regizorul clipului „I Wanna Be Your Slave” al celebrei trupe Måneskin.

„Patagonia”, filmat pe 16 mm în mediul rural din Abruzzo, Italia, îi are în rolurile principale pe Andrea Fuorto şi Augusto Mario Russi şi spune povestea lui Yuri, un băiat captiv într-o viaţă lipsită de noutate şi sclipire, crescut de mătuşă care îl răsfaţă ca pe un copil mic, care găseşte într-un clovn nomad pe nume Agostino motivaţia de a lăsa în urmă oraşul plictisitor de pe coasta italiană unde locuieşte. Curând, însă, îşi dă seama că visul pe care şi-l însuşeşte - acela de-a ajunge în Patagonia - devine din ce în ce mai îndepărtat, iar el trebuie să muncească pentru doi…

Sâmbătă, 9 martie, de la ora 18:00, regizorii Valentina Cicogna şi Mattia Colombo participă la proiecţia lungmetrajului „Pur şi simplu necunoscuţi”/ „Sconosciuti puri”, cel mai premiat documentar al anului trecut în Italia. Un film care provoacă indignare şi emoţie, care atrage prin ritmul plin de tensiune al unui thriller şi reuşeşte să mişte profund conştiinţele, documentarul vorbeşte despre identitate. „Pur şi simplu necunoscuţi” urmăreşte eforturile doctoriţei Cristina Cattaneo şi ale asistenţilor ei de la medicină legală de a găsi identitatea unor corpuri fără nume care le ajung pe mese: persoane fără adăpost, prostituate, adolescenţi fugiţi de acasă, migranţi pe care marea i-a respins. În timp ce oamenii vii se bucură de toate drepturile, celor morţi nu le rămâne nimic şi pare că acest lucru nu interesează pe nimeni. Iar Cristina luptă pentru dreptul lor la demnitate.

Te l’avevo detto / Ţi-am zis eu!, filmul co-scris şi regizat de Ginevra Elkann, cu Valeria Golino, Valeria Bruni Tedeschi şi Riccardo Scamarcio, care rulează pe 6 martie, de la ora 19:00, precum şi Comandante / Comandantul, filmul lui Edoardo De Angelis, care a deschis Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi care rulează pe 8 martie de la ora 18:15, vor beneficia de introduceri video din partea autorilor, special realizate pentru publicul Visuali Italiane.

Eddie Bertozzi, curatorul Visuali Italiane, membru al EFA (Academia Europeană de Film) şi al SNCCI (Uniunea Criticilor de Film din Italia), doctor în Chinese Film Studies (SOAS, University of London), Program Manager al secţiunii independente International Film Critics’ Week a Festivalului de Film de la Veneţia, coordonatorul comitetului de selecţie Pardi di domani a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno (din 2021) şi consultant de selecţie pentru celelalte secţiuni ale festivalului, va susţine joi, 7 martie, un masterclass intitulat „Programare şi curatoriere” pentru studenţii UNATC.

Programul este disponibil pe site-ul oficial şi pe Facebook.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe platforma Eventbook: eventbook.ro/festival/visuali-italiane

În luna martie, Visuali Italiane va avea loc şi în Cluj-Napoca (14 - 17 martie, Cinema Victoria), Iaşi (23 - 24 martie, Cinema Ateneu) şi Timişoara (28 - 31 martie, Cinema Victoria), iar în perioada 29 mai - 2 iunie va avea o secţiune dedicată în cadrul Este Film Festival (Sibiu).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.