Festivalul dedicat cinematografiei italiene revine în martie cu a treia ediţie, care va avea loc la Bucureşti (4 - 10 martie, Cinema Muzeul Ţăranului), Cluj-Napoca (14 - 17 martie, Cinema Victoria), Iaşi (23 - 24 martie, Cinema Ateneu) şi Timişoara (28 - 31 martie, Cinema Victoria), anunţă organizatorii.
De asemenea, pentru 29 mai - 2 iunie, Visuali Italiane anunţă un parteneriat cu Este Film Festival (Sibiu). „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România” aduce publicului cele mai bune producţii recente, de la regizori consacraţi la debuturi uimitoare, precum şi filme de referinţă, care vor putea fi văzute în prezenţa invitaţilor speciali, regizori sau actori.
În selecţia festivalului, realizată de curatorul şi criticul de film Eddie Bertozzi (coordonator al comitetului de selecţie Pardi di domani al Festivalului Internaţional de Film de la Locarno), care va fi deschisă de noul film al lui Matteo Garrone, Io Capitano / Eu căpitan, nominalizat la Oscar 2024, se regăsesc titluri precum Comandante / Comandantul, co-scris şi regizat de Edoardo De Angelis, La Chimera / Himera, de Alice Rohrwacher, Misericordia / Mizericordie, de Emma Dante, Gli oceani sono i veri continenti / Adevăratele continente sunt oceanele, de Tommaso Santambrogio, Te l’avevo detto / Ţi-am zis eu!, de Ginevra Elkann, Palazzina Laf / Clădirea Laf, de Michele Riondino, şi clasicul Le conseguenze dell’amore / Consecinţele iubirii, de Paolo Sorrentino.
„Visuali Italiane se dezvoltă, anul acesta ajungând în alte două oraşe din România, Iaşi şi Sibiu, ca dovadă că interesul pentru festivalul nostru şi pentru filmul italian este tot mai mare. 2023 a fost un an plin de producţii importante şi variate, iar Visuali Italiane se doreşte a fi o portavoce a acestei bogăţii. Sperăm ca publicul din România să umple sălile de cinema şi la această ediţie”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din Bucureşti.
„O călătorie în cinematografia italiană de azi este un îndemn la curiozitate, la descoperire, la savurarea fără prejudecăţi a surprizei. De fapt, avem de-a face cu o panoramă extrem de variată, cu forme şi genuri diferite, în care dorinţa de a realiza filme de autor şi pasiunea pentru divertisment nu sunt două forţe care se anulează reciproc, ci perspective care se completează. Selecţia din Visuali Italiane 2024 îşi propune să ofere publicului din România o dovadă a acestei bogăţii.”, spune Eddie Bertozzi, curatorul festivalului.
"Io Capitano / Eu căpitan", în regia lui Matteo Garrone, candidat la Oscar şi câştigător al Leului de Argint la Festivalul de la Veneţia, spune povestea călătoriei pline de aventuri a lui Seydou şi Moussa, doi tineri care pleacă din Dakar sperând să ajungă în Europa. O odisee contemporană prin pericolele deşertului, ororile centrelor de detenţie din Libia şi primejdiile mării. Eu căpitan conturează o epopee de o extraordinară umanitate, exploatând mijloacele expresive ale basmului şi ale mitului pentru a relata una dintre tragediile vremurilor noastre, fără a uita, însă, de speranţă. Tânărul Seydou Sarr, premiat la Veneţia pentru interpretarea sa, imprimă filmului o încărcătură emoţională copleşitoare.
Filmul va avea premiera în cinematografele din România la 22 martie, distribuit de Bad Unicorn.
"Comandante / Comandantul", filmul care a deschis Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, reconstituie un incident din bătălia pentru Atlantic, din 1940, când un submarin italian a scufundat nava comercială belgiană Kabalo. Comandantul submarinului a decis să nu se supună ordinelor, salvând echipajul de pe Kabalo. Edoardo De Angelis, autorul filmului, orchestrează un portret maiestuos al unui erou, amestecând spiritul de aventură, pasiunea pentru expresivitate şi o implicare emoţională autentică. În rolul principal se regăseşte inegalabilul Pierfrancesco Favino, prin excelenţă, întruchiparea cinematografiei italiene de top de astăzi.
"La Chimera / Himera", de Alice Rohrwacher, nominalizat la Palme d’Or şi câştigător al unui premiu la European Film Awards, îi are în distribuţie pe Josh O'Connor, Carol Duarte, Isabella Rossellini şi Alba Rohrwacher. Plasată în anii ‘80, într-un sat imaginar uitat de lume din zona rurală a Italiei Centrale, povestea urmăreşte un grup de profanatori de morminte antice, care trăieşte din furtul de artefacte etrusce preţioase. Printre aceştia îl regăsim pe Arthur, un misterios arheolog englez cu inima frântă şi cu un har deosebit.
Filmul va avea premiera în cinematografele din România la 19 aprilie, distribuit de Independenţa Film.
"Misericordia / Mizericordie", cel de-al treilea lungmetraj semnat de Emma Dante, dramaturg şi regizor de teatru şi film, este o adaptare după o piesă scrisă de ea, care vorbeşte despre femei, curaj şi solitudini infinite.
Într-o Sicilie onirică, între splendoare şi decădere, mare, deşeuri şi vechituri, filmul spune povestea unui tânăr (Simone Zambelli), un băieţel fragil, născut cu handicap, îngrijit de un grup de lucrătoare sexuale, care îl protejează de cruzimea tatălui său abuziv. O frescă cu o enormă putere lirică şi arhaică, în care viaţa şi scena se contopesc într-o iniţiativă cinematografică temerară în îmbinarea dintre delicateţe şi brutalitate.
"Gli oceani sono i veri continenti / Adevăratele continente sunt oceanele", o producţie italo-cubaneză, scrisă şi regizată de Tommaso Santambrogio, aflat la debut, care a avut premiera în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia.
Pe fundalul unei Cube decadente, un cuplu de tineri amanţi, doi copii prieteni la cataramă şi o bătrână al cărei soţ iubit a murit, îşi trăiesc viaţa, alcătuită din mici gesturi cotidiene, poveşti din trecut şi visuri de viitor. Trei poveşti unite de un sentiment delicat şi sfâşietor: să rămână sau să plece, să se simtă inseparabil legaţi de pământul natal sau să viseze la un viitor altundeva. Unul dintre cele mai rafinate debuturi din cinematografia italiană recentă, un cântec de iubire şi deziluzie despre destinul unei zone şi al locuitorilor ei.
"Te l’avevo detto / Ţi-am zis eu!", co-scris şi regizat de Ginevra Elkann, şi cu o distribuţie remarcabilă, în care se regăsesc Valeria Golino, Valeria Bruni Tedeschi şi Riccardo Scamarcio, prezintă o Romă apocaliptică, lovită de un val de căldură neobişnuit în plină lună ianuarie. Femei şi bărbaţi din înalta burghezie a oraşului ajung într-o situaţie fără ieşire, fiind nevoiţi să-şi înfrunte demonii de o viaţă: sex, mâncare, droguri, relaţii distrugătoare. O comedie acidă şi grotescă, personală şi extrem de curajoasă, o explorare neaşteptat de sarcastică a fricilor noastre şi a sentimentelor de vinovăţie neîmpărtăşite.
"Palazzina Laf / Clădirea Laf", o coproducţie Italia-Franţa, reprezintă debutul regizoral al lui Michele Riondino. Filmul continuă tradiţia filmelor de implicare civică, vorbind despre primul caz de abuz extins la locul de muncă raportat în Italia, în 1997. Riondino joacă rolul principal, cel al unui muncitor la curăţenie, nevoit să-şi spioneze şi să-şi denunţe colegii de care şefii oţelăriei din Taranto la care lucrează (cea mai mare din Europa) vor să scape.
"Le conseguenze dell'amore/ Consecinţele iubirii" (2004), regizat de Paolo Sorrentino, este un thriller psihologic cu o poveste de iubire plină de mister, care îi are în distribuţie pe Toni Servillo, Olivia Magnani, Adriano Giannini şi Angela Goodwin. Filmul, considerat o bijuterie care îşi menţine farmecul glacial şi unul dintre finalurile cele mai frumoase ale filmului italian din toate timpurile, urmăreşte transformarea unui bărbat introvertit, Titta Di Girolamo, un fost afacerist cu multe secrete, ce locuieşte de opt ani într-un hotel din Elveţia, care descoperă, la un moment dat, că e îndrăgostit de fata de la bar şi devine conştient că totul e gata să se prăbuşească. Proiecţia din cadrul Visuali Italiane 2024 este ocazie specială de a (re)descoperi al doilea film al lui Paolo Sorrentino cu ocazia celei de-a XX-a aniversări a acestuia, un adevărat exerciţiu de stil oferit de unul dintre cei mai iubiţi regizori italieni.
Biletele vor fi putea fi achiziţionate curând de pe platforma Eventbook.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.