Cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film Experimental BIEFF va avea loc între 26 martie şi 1 aprilie, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco, şi va prezenta în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus asupra lucrărilor semnate de artişti vizuali proeminenţi, ce expun de obicei în muzee şi galerii de artă şi rareori în sălile de cinema.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Embracing Otherness” este tema ediţiei de anul acesta - un exerciţiu de empatie, prin care publicului îi este propus să îmbrăţişeze atât multitudinea poveştilor reale din jurul nostru, cât şi posibilităţile fără limită ale limbajului cinematografic de a le reprezenta şi pune în discuţie, transmit organizatorii.

În competiţia internaţională au fost alese 26 de scurtmetraje care demontează fără compromisuri prejudecăţile omniprezente în discursurile din mass-media.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Printre filmele din competiţie se numără cele mai noi lucrări semnate de cineaşti cu universuri cinematografice aparte, ca João Pedro Rodrigues, Yann Gonzalez şi Yorgos Zois, şi de câteva dintre cele mai puternice şi actuale voci creative din lumea artelor vizuale, precum Lawrence Abu Hamdan, Ali Cherri, Laure Prouvost, Roee Rosen şi duo-ul Metahaven.

Un parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin propune, pentru prima dată în România, un focus dedicat secţiunii sale speciale pentru lucrările la graniţa dintre cinema şi artă vizuală – Forum Expanded. 

Parteneriatul BIEFF cu secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes aduce în premieră bucureşteană un nou lungmetraj al unui maestru inovator al cinema-ului de autor, care va fi anunţat în curând.

De asemenea, BIEFF 2018 continuă parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, care prezintă publicului român o mostră impresionantă de activism în cinema şi arta vizuală, în cadrul programului tematic „A Dutch Pespective”. Cele şapte filme din acest program tratează subiecte diverse, cum ar fi cenzura şi colonialismul, şi sunt realizate de cineaşti şi artişti din diferite colţuri ale lumii care trăiesc şi lucrează în Olanda.

Festivalurilor de la Cannes, Berlin şi Rotterdam li se alătură şi reputatul Festival de Film de la Sarajevo, cel mai important festival de film din sud-estul Europei, care deschide o nouă colaborare şi va prezenta în cadrul BIEFF o selecţie de scurtmetraje din secţiunea sa European Shorts.

Nu lipsesc nici anul acesta scurtmetrajele câştigătoare ale marilor premii din cele mai prestigioase festivaluri internaţionale. În programul Golden shorts: Best films in major festival, vor fi proiectate „You Will Be Fine”, de Céline Devaux – cel mai recent câştigător al premiului Orizzonti pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Veneţia, nominalizat de asemenea la Premiile Academiei Europene de Film (European Film Awards 2017) şi mai multe scurtmetraje premiate la Locarno, ca „Les Intranquilles”, de Magdalena Froger, şi „Genesis”, de Lucien Monot.

Până pe 26 februarie pot fi achiziţionate primele abonamente pentru festival – un număr limitat - la preţul promoţional de 70 de lei, de pe site-ul Eventbook.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.