Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a fost deschisă oficial, miercuri, de actriţa Lily-Rose Depp şi regizorul iranian Asghar Farhadi, iar pe covorul roşu de pe Croazetă au fost prezente numeroase personalităţi din industrie.
Festivalul de Film de la Cannes a debutat miercuri cu o defilare pe covorul roşu a unor vedete precum Monica Bellucci, Uma Thurman şi Marion Cotillard, şi cu o polemică generată de prezenţa a două pelicule Netflix în competiţia pentru Palme d'Or.
Bellucci a fost una dintre prezenţele spectaculoase. Ea a purtat o rochie vaporoasă bleumarin, cu trenă. Ea l-a prezentat pe regizorul spaniol Pedro Almodóvar, preşedintele juriului, drept ”bărbatul care iubeşte femeile”, scrie AFP.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Promit să dau ce este mai bun şi ce este mai rău din mine. Voi fi subiectiv, pătimaş şi flexibil”, a spus Pedro Almodóvar.
Ceremonia de deschidere a fost una ”almodovariană”: balerina spaniolă Blanca Li, coregrafă a regizorului, a dansat, iar Monica Bellucci a dansat împreună cu un comic francez pe melodia ”Un año de amor”, folosită în pelicula ”Tocuri înalte/ Tacones lejanos”.
Actriţa Lily-Rose Depp, în vârstă de 19 ani, fiica Vanessei Paradis şi a lui Johnny Depp, a deschis oficial festivalul împreună cu regizorul Asghar Farhadi, multi-premiat pentru filmele ”A separation” şi ”The salesman”.
Pe covorul roşu de la Cannes au fost prezenţi, între alţii, Susan Sarandon, Adrien Brody, Rossy de Palma şi Victoria Abril, care a atras din nou atenţia publicului cu vestimentaţia aleasă - o rochie de inspiraţie asiatică şi o pălărie.
L'équipe DES FANTÔMES D’ISMAËL (ISMAËL’S GHOSTS) d'Arnaud DESPLECHIN #RedCarpet #Opening pic.twitter.com/mAP7Yx88WM
— Festival de Cannes (@Festival_Cannes) 17 mai 2017
Şaizeci de filme din 36 de ţări au fost incluse în culisele selecţiei naţionale, 19 lungmetraje se află în competiţia pentru Palme d'Or, în timp ce în secţiunea Un Certain Regard au fost selectate 18 filme. Bugetul festivalului este de 20.000.000 de euro. Jumătate din această sumă provine din fonduri publice, alocate de Ministerul Culturii, primăria localităţii Cannes şi de alte entităţi locale.
La conferinţa pe care membrii juriului au ţinut-o în prima zi a evenimentului, preşedintele juriului festivalului, Pedro Almodóvar, a afirmat că ar fi un ”paradox” ca un film premiat cu Palme d'Or să nu poată fi văzut în cinematografe, făcând referire astfel la prezenţa a două filme realizate de Netflix în competiţia oficială. De cealaltă parte, actorul Will Smith, membru al juriului, a luat apărarea platformei, afirmând că cei trei copii ai săi merg la cinema de două ori pe săptămână, în rest, urmăresc peliculele Netflix, cu ajutorul căreia au reuşit să descopere numeroşi artişti.
Pelicula care a deschis festivalul a fost ”Les Fantômes d'Ismaël”, de Arnaud Desplechin.
România va fi reprezentată la cea de-a 70-a ediţie a evenimentului de regizorul Cristian Mungiu, care este preşedintele Cinéfondation şi al secţiei de scurt-metraje, de Romanian Short Waves, un spaţiu dedicat întâlnirilor, schimburilor şi promovării filmelor de scurt metraj în cadrul Short Film Corner, de CINETic Initiatives, care se prezintă cu proiectul ”The Romanian VR Showcase”, în cadrul pavilionulului românesc din Marché du film.
În plus, regizorul Alexander Nanau se va afla alături de echipa filmului ”Nothingwood de Sonia Kronlund”, la proiecţia acestuia, în cadrul secţiunii paralele Quinzaine des Réalisateurs. Alexander Nanau semnează imaginea filmului.
Cea de-a 70-a ediţie a festivalului se va încheia pe 28 mai.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...