Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, a criticat o dramă-documentară de pe Netflix despre Alexandru cel Mare, pe care a calificat-o drept "ficţiune de o calitate extrem de slabă" şi "cu un conţinut slab, plină de inexactităţi istorice", citează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comentariile Linei Mendoni despre "Alexandru: The Making of a God", regizat de Hugh Ballantyne, Stuart Elliott, Mike Slee, vin pe fondul furiei provocate de descrierea în serial a unei relaţii romantice între Alexandru cel Mare şi confidentul şi prietenul său Hefaestion. În Grecia, un articol de opinie publicat în Eleftheros Typos a calificat producţia drept "o denaturare a adevărului" şi a acuzat filmul lui Oliver Stone din 2004, "Alexander", că a iniţiat "o campanie de propagandă despre homosexualitatea lui Alexandru".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dimitris Natsiou, preşedintele partidului politic creştin-ortodox de extremă-dreapta Niki, a calificat serialul drept "deplorabil, inacceptabil şi neistoric" şi a afirmat că acesta urmăreşte "să transmită în mod subliminal ideea că homosexualitatea era acceptabilă în antichitate, un element care nu are nicio bază".

În Parlament, întrebată de Natsiou despre serial, Mendoni a spus că acesta este "plin de inexactităţi istorice, demonstrează neglijenţa regizorului şi sărăcia scenariului".

În ceea ce priveşte reprezentarea în seriall a relaţiei dintre Alexandru şi Hefaestion, Mendoni a spus: "Nu există nicio menţiune în surse că aceasta depăşeşte limitele prieteniei, aşa cum este definită de Aristotel".

"Dar veţi şti că, în antichitate, conceptul de dragoste este larg şi multidimensional. Nu putem interpreta nici practicile, nici persoanele care au acţionat acum 2.300 de ani după propriile noastre măsuri, propriile noastre norme şi presupuneri. Alexandru cel Mare, timp de 2.300 de ani, nu a avut niciodată nevoie, şi nici acum nu are nevoie de intervenţia vreunui protector nesolicitat al memoriei sale istorice sau, mai mult, al personalităţii şi al poziţiei sale morale". 

Când Natsiou a întrebat dacă guvernul va lua măsuri împotriva Netflix, Mendoni a spus că o astfel de acţiune ar fi neconstituţională. Constituţia Greciei a protejat libertatea artei încă de la începutul secolului al XIX-lea.

"Ministerul Culturii nu exercită cenzura, nu desfăşoară acţiuni care să ducă la urmărirea penală sau la interdicţie, nu manipulează, nu limitează, nu controlează diseminarea informaţiilor şi ideilor nici preventiv, nici represiv", a declarat Mendoni.

"Inspiraţia artiştilor, interpretarea personală şi judecata indivizilor nu pot fi, evident, supuse unui regim de reglementare şi control, nu pot fi guvernate de instanţe sau târâte în ele. În schimb, ea este evaluată şi judecată de fiecare dintre noi, de comunitatea internaţională. Acesta este modul în care este evaluat şi Netflix". 

Natura relaţiei dintre regele macedonean şi generalul său a fost mult timp speculată. Ceea ce nu este dezbătut este faptul că Alexandru şi Hefaestion au fost prieteni intimi încă din copilărie, iar contemporanii lor i-au asemănat adesea cu Ahile şi Patrocle.

"Relaţiile între persoane de acelaşi sex erau o normă în întreaga lume greacă", spune profesorul Lloyd Llewellyn-Jones, de la Universitatea Cardiff din Ţara Galilor, în primul episod din "Alexandru: The Making of a God". "Grecii nu aveau un cuvânt pentru homosexualitate, sau pentru a fi homosexual. Pur şi simplu nu era deloc în vocabularul lor. Exista doar a fi sexual".

Controversa reflectă una similară în Egipt anul trecut, când Ministerul egiptean al Antichităţilor a publicat o declaraţie lungă criticând decizia Netflix de a distribui o actriţă de culoare în rolul Cleopatrei în drama-documentară "Queen Cleopatra".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.