"Dahomey", documentarul care a cucerit scena internaţională cu o poveste captivantă despre istorie, cultură şi identitate, câştigător al prestigiosului Urs de Aur la Berlinale 2024, va putea fi vizionat de publicul român începând cu data de 15 noiembrie. Filmul va rula în 13 cinematografe din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară, inclusiv Cinema Elvire Popesco, Cinema Union şi Cinema Muzeul Ţăranului din Capitală, Cinema Arta din Cluj-Napoca şi Iaşi.
Semnat de regizoarea franco-senegaleză Mati Diop, "Dahomey" abordează o temă extrem de actuală şi sensibilă, cea a repatrierii patrimoniului cultural african de către fostele puteri coloniale europene.
Filmul aduce în prim-plan întoarcerea, în noiembrie 2021, a 26 de artefacte inestimabile, luate din regatul african Dahomey de armata franceză în 1892 şi păstrate până de curând în colecţiile muzeelor franceze.
Documentarul surprinde dezbaterile aprinse despre semnificaţia acestor artefacte şi despre felul în care ele se integrează într-o societate modernă, care şi-a construit, în lipsa lor, o nouă identitate culturală şi naţională. Mai mult decât o simplă cronologie a repatrierii, "Dahomey" provoacă o dezbatere intensă despre identitate, memorie colectivă şi impactul colonialismului, o temă deosebit de relevantă pentru societatea contemporană.
"Poezia agilă şi jocul formal ingenios al documentarului hibrid realizat de Mati Diop ascund o bogăţie de idei şi o profunzime impresionantă. Acest documentar este mai mult decât o relatare frumos filmată şi de tip observator a unui mic gest de reparare istorică (cele 26 de comori sunt doar câteva din cele aproximativ 7.000 de obiecte sustrase)", a apreciat The Guardian.
Un critic de la Sight & Sound, Jessica Kiang, a apreciat abordarea unică a lui Mati Diop, subliniind că filmul nu doar urmăreşte procesul de restituire a artefactelor furate, ci le şi "dă voce" prin naraţiunea lirică scrisă de autorul haitian Makenzy Orcel.
După ce "Dahomey" a câştigat Ursul de Aur la Berlinale 2024, criticii au remarcat profunzimea şi puterea cu care documentarul explorează temele de decolonizare şi de restituire a artei africane. Regizoarea Mati Diop a fost lăudată pentru modul poetic şi sensibil în care a documentat întoarcerea artefactelor în regatul Dahomey, după ce au fost păstrate în muzee europene de-a lungul a mai bine de un secol.
Recent, "Dahomey" a primit şi două nominalizări la European Film Awards pentru Cel mai bun film european şi Cel mai bun documentar european.
Distribuit în România de Voodoo Films şi susţinut de partenerii Cărtureşti şi Foarfk, filmul va rula în cinematografe din Bucureşti şi din ţară:
• Bucureşti - Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, Cinema Muzeul Ţăranului
• Cluj-Napoca - Cinema Arta, Cinema Victoria
• Sibiu - Centrul Cultural Ion Besoiu (în cadrul Este filmul de miercuri), Cinema Gold
• Piteşti - Cinema Bucureşti, Cinema Trivale
• Iaşi - Cinema Ateneu
• Arad - Cinema Arta (începând cu 20 noiembrie)
• Timişoara - Cinema Victoria
• Slănic Prahova – Cinema Unirea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.