O platformă video chineză a cenzurat desenul animat britanic "Peppa Pig", în timp ce publicaţii de stat au criticat "dependenţa" publicului tânăr, reclamele comerciale din jurul personajului şi transformarea sa într-un simbol "subversiv" al unei tinereţi "inactive" şi antisociale, scrie AFP.
Cel puţin 30.000 de episoade din "Peppa Pig", a cărei eroină este un jucăruş porc roz, au fost retrase de pe populara platformă video Douyin iar hashtagul #PeppaPig a fost interzis pe site, a scris luni cotidianul oficial Global Times.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit unui document citat de publicaţie, a cărui autenticitate nu a putut fi verificată de AFP, desenul animat pentru copii produs de BBC face parte dintr-o listă de conţinuturi cenzurate de Douyin, ca şi bărbaţii travestiţi în femei, nuditatea excesivă sau "comportamentele erotice".
Difuzat la mijlocul anilor 2000 în China, "Peppa Pig" a devenit extrem de popular, prin intermediu episoadelor dublate în limba mandarină.
Această fervoare s-a intensificat în 2017 în rândul publicului young adult, care a împrumutat imaginea personajelor pentru a-şi face tatuaje temporare "Peppa Pig". Tinerii poartă haine cu efigia personajelor, ceasuri branduite, alte obiecte derivate.
Cotidianul Peuple, porta-vocea Partidului Comunist aflat la putere, a anunţat joi interdicţia, denunţând efectele perverse ale unei "comercializări" a personajului Peppa, încurajat de vedete ale internetului.
"Şcolarii caută în număr mare să se diferenţieze rivalizând cu ceasuri şi accesorii Peppa Pig", de acest lucru profitând "producătorii de obiecte contrafăcute", scrie ziarul.
Global Times a scris luni despre această "dependenţă" a copiilor, care îi împinge pe unii "să guiţăie şi să sară în băltoace", aşa cum are obiceiul personajul Peppa Pig.
Reversul succesului: episoade false, meme-uri şi parodii umoristice alb-negru cu Peppa Pig sau desene pornografice s-au răspândit pe internet, fiind denunţate din ianuarie de Global Times.
Acelaşi cotidian a constatat luni că nevinovata purceluşă "a devenit un simbol al subculturii" unei tinereţi "ostile valorilor mainstream, adesea puţin educată şi fără o ocupaţie stabilă", "inactivă", "în antiteză ce pe care Partidul doreşte să o cultive".
"Peppa Pig" a fost difuzat pentru prima dată la televizor în 2004.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.