Societatea britanică Hipgnosis Song Management a anunţat duminică că a achiziţionat catalogul cântecelor lui Leonard Cohen, poet, scriitor, interpret, unul dintre cei mai influenţi compozitori din ultimii 50 de ani, potrivit Variety.
Hipgnosis indică, într-un comunicat, că a obţinut drepturile pentru 278 de cântece şi opere derivate create de poetul din Montreal, între care celebra melodie „Hallelujah”. Suma tranzacţiei stabilită cu moştenitorii poetului, compozitorului şi interpretului, care a murit la vârsta de 82 de ani în 2016, nu a fost dezvăluită.
În total, 127 de cântece provin din catalogul Stranger Music de Leonard Cohen pentru care Hipgnosis a achiziţionat drepturi de autor ale cântăreţului pentru melodiile scrise de la începutul carierei sale până în anul 2000.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Societatea a precizat că a obţinut totalitatea drepturilor de autor (redevenţe pentru cântăreţ şi editor) pentru operele compuse de artist din 2001 până la moartea sa.
„A deveni administratori şi manageri ai melodiilor incomparabile ale lui Leonard Cohen este o responsabilitate minunată pe care o salutăm cu entuziasm”, a declarat fondatorul canadian al Hipgnosis Song Management, Merck Mercuriadis.
Moştenitorii lui Leonard Cohen au fost reprezentaţi în special de Robert Kory, care a fost mult timp managerul cântăreţului.
Achiziţia a fost făcută în numele Hipgnosis Songs Capital, un parteneriat între Hipgnosis Song Management şi Blackstone LLP. Hipgnosis a cumpărat deja cataloagele mai multor vedete, printre care cele ale lui Neil Young sau ale formaţiei rock Red Hot Chili Peppers.
Vânzările de cataloage sunt în creştere
Mai mulţi artişti cunoscuţi şi-au vândut cataloagele giganţilor din industria muzicală pentru sume mari. Cântăreţul britanic Sting şi-a vândut astfel întregul catalog în februarie pentru o sumă de aproximativ 250 de milioane de dolari, potrivit estimărilor presei americane.
Până în 2021, Bruce Springsteen şi-a vândut drepturile muzicale către Sony pentru o sumă record estimată de aproape jumătate de miliard de dolari, în timp ce Bob Dylan a făcut acelaşi lucru cu Universal Music pentru aproximativ 300 de milioane de dolari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.