Regizorul filipinez Brillante Mendoza este invitatul special al celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (Bucharest International Film Festival - BIFF), care va avea loc în perioada 24 - 30 iunie. Opt lungmetraje prezentate la festivaluri precum Sundance, Berlin şi Cannes au fost selectate în competiţie.
Mendoza va prezenta în competiţie „Alpha: The Right to Kill” (2018), câştigător al premiului special al juriului Festivalului de la San Sebastian. Proiectat în premieră în România, filmul are în centru un ofiţer de poliţie şi un tânăr informator, implicaţi într-o amplă şi controversată operaţiune pentru arestarea unui lord al drogurilor din Manila.
Cineastul, cunoscut pentru „Kinatay”, pentru regia căruia a fost premiat la Cannes în 2009, va susţine şi un masterclass la Bucureşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„La paranza dei bambini”, de Claudio Giovannesi, premiat pentru scenariu la Berlinala de anul acesta, este bazat pe cartea cu acelaşi titlu a scriitorului italian Roberto Saviano, care trăieşte sub protecţia poliţiei din cauza ameninţărilor cu moartea primite de la mafie. „Piranhas” vorbeşte despre bandele de tineri mafioţi din Napoli.
Tot în premieră în România va fi proiectat în competiţia BIFF şi unul dintre filmele-şoc de la Sundance şi din secţiunea Panorama a Berlinalei, „Divino Amor”, al treilea lungmetraj de ficţiune al unuia dintre cei mai apreciaţi tineri regizori brazilieni, Gabriel Mascaro. În anul 2027, într-o societate braziliană distopică, o femeie profund religioasă se foloseşte de poziţia dintr-un birou notarial pentru a-şi pune în practică misiunea de a salva de la divorţ cuplurile în dificultate. În timp ce aşteaptă un semn divin ca recunoaştere a eforturilor sale, ea se confruntă cu o criză în propria căsnicie, care o aduce în cele din urmă mai aproape de Dumnezeu.
„Asako I & II” (2018), film semnat de japonezul Ryûsuke Hamaguchi, a avut premiera mondială în competiţia de la Cannes anul trecut, unde a fost bine primit de critică. A urmat un impresionant turneu festivalier, care a cuprins San Sebastian, Busan, BFI, Rotterdam şi Viennale.
Proiectat în premieră românească în competiţia BIFF, „Asako I & II” a fost descris de critica internaţională ca o „minunată meditaţie asupra memoriei şi pierderii”. Într-o zi, primul iubit al tinerei Asako dispare, însă doi ani mai târziu, ea întâlneşte dublul perfect al acestuia.
Al doilea lungmetraj al regizorului belgian Bas Devos, „Hellhole” (2019), a avut premiera mondială în secţiunea Panorama a Festivalului de la Berlin. Un film-elegie extrem de actual şi profund emoţionant, „Hellhole” urmăreşte viaţa a trei persoane foarte diferite, care trebuie să facă faţă urmărilor teribilelor atacuri teroriste din Bruxelles din 2016.
Un alt titlu din competiţie este „Sibyl” (2019) al regizoarei franceze Justine Triet, care a fost selectat în competiţia Festivalului de la Cannes de anul acesta. O femeie psihoterapeut blazată (Virginie Efira) revine la prima sa pasiune, aceea de a deveni scriitoare, inspirată de cea mai nouă pacientă a sa, o actriţă aspirantă cu probleme (Adèle Exarchopoulos).
Prezentat anul acesta în secţiunea Un Certain Regard, pe Croazetă, „Spre casă/ Evge” al regizorului ucrainean de origine tătară Nariman Aliev va concura pentru un trofeu BIFF. Filmul urmăreşte drumul pe care un bărbat dintr-o familie de tătari din Crimeea îl face alături de fiul său pentru a transporta de la Kiev cadavrul unui alt fiu pe care vrea să îl îngroape în locurile natale.
Singurul film românesc din cursa pentru trofeele BIFF este „Un prinţ şi jumătate”, regizat de Ana Lungu, inclus anul trecut în competiţia Festivalului de la Sarajevo. Din distribuţie fac parte Iris Spiridon, Marius Manole şi István Téglás.
Filmele vor concura pentru trei trofee: Marele Premiu, în valoare de 4.000 de euro, Premiul pentru cea mai bună regie – 2.500 de euro şi Premiul pentru cel mai bun scenariu – 2.500 de euro. Premiile sunt asigurate de Institutul Cultural Român (ICR), partener şi susţinător al BIFF.
Juriul internaţional care va decide câştigătorii este format din directoarea artistică a Festivalului Internaţional de Film de la Haifa, Pnina Blayer (preşedinte), actorul Dan Nuţu, regizoarea germană Sandra Nettelbeck, regizorul Paul Negoescu şi producătorul francez Anthony Bobeau.
Programul BIFF va fi anunţat pe 18 iunie, când vor fi puse în vânzare online biletele, pe Eventbook.ro.
Programatorii Bucharest International Film Festival (BIFF) sunt Sylvain Azou, fost director artistic al secţiunii Venice Days din cadrul Festivalului de la Veneţia, şi criticul de film Ionuţ Mareş.
Festivalul este organizat de Fundaţia Charta sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu.
Manifestarea este organizată în cadrul Sezonului România – Franţa 2019. BIFF este proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.