Localnicii din Alba Iulia, dar şi turiştii au fost invitaţi, vineri, să facă o călătorie inedită în trecut cu un autobuz al firmei locale de transport public din municipiu, în care s-au întâlnit cu membrii unor trupe de reconstituire istorică şi care sunt costumaţi în daci şi romani, acţiunea fiind o prefaţă a Festivalului Cetăţilor Dacice, cel mai mare festival dacic din România.
Denumit "Autobuzul antic”, acesta a pornit din zona Cetăţii din Alba Iulia şi a circulat apoi pe străzile din municipiu, iar de pe traseu a preluat călători obişnuiţi, care au avut surpriza să se întâlnească în autobuz cu legionari romani din Legiunea a XII-a Gemina, războinici daci din cadrul trupei Lupii Apoulonului sau cu dansatoare antice din Magna Nemesis, cu toţii fiind însoţiţi de marele preot dac Borza, cel care potrivit tradiţiei oferea binecuvântarea zeilor înainte de fiecare luptă.
Managerul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, Alexandru Pal, a declarat, vineri, pentru News.ro, că acţiunea s-a dorit o prefaţă inedită a Festivalului Cetăţilor Dacice, cel mai mare festival dacic din România.
"Autobuzul antic s-a dorit o prefaţă inedită a Festivalului Cetăţilor Dacice şi o invitaţie către toţi cei care iubesc istoria să vină la Săsciori să se bucure de două zile cu evenimente ca pe vremea dacilor. Evenimentul este cel mai mare festival dacic din România şil îşi propune, an de an, să promoveze cetăţile dacice din judeţul Alba ca obiective turistice, dar şi să spună într-un mod inedit povestea dacilor care au trăit pe aceste meleaguri” a spus Alexandru Pal.
Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba.
În acest an, festivalul se desfăşoară în perioada 24 - 25 iunie, în comuna Săsciori, de pe Valea Sebeşului, localitate pe raza căreia se află cetatea dacică de la Căpâlna.
În programul evenimentului sunt incluse luptele între daci şi romani, ateliere antice şi concertele în aer liber de folclor şi muzică uşoară, invitată specială fiind trupa Talisman. De asemenea, 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori vor reînvia istoria şi legendele cetăţilor dacice din judeţul Alba.
Festivalul este şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria comunei Săsciori, însă în fiecare an sunt implicate în festival toate primăriile din localităţile pe raza cărora se află vestigii ale unor cetăţi dacice respectiv Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori şi Cugir.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.