Cea de-a cincea ediţie a American Independent Film Festival începe miercuri, la Bucureşti. Până pe 27 iunie, la Cinema Muzeul Ţăranului, vor fi prezentate în premieră în România, între altele, producţiile premiate anul acesta cu Oscar la categoriile „cea mai bună actriţă” şi „cel mai bun actor în rol secundar”, debutul regizoral al actorului Viggo Mortensen şi cel mai nou film cu Jude Law. Proiecţii vor avea loc şi la Food Hood, în aer liber. Toate încasările vor fi donate copiilor din comunităţile vulnerabile, iar actriţa Kira Hagi va anunţa finaliştii concursului „Write a screenplay for...”.
Tot la Cinema Muzeul Ţăranului, festivalul aduce o surpriză atât pentru profesioniştii din industria cinematografică şi studenţi, cât şi pentru publicul larg: secţiunea specială „Films on Filmmakers”, care prezintă filme ce vorbesc despre cineaşti şi încercările de orice fel prin care trec aceştia.
Cu această ocazie, pe 25 iunie, de la ora 19:45, renumitul scriitor, profesor şi selecţioner de film Dennis Lim va discuta, live via Zoom, cu publicul român despre starea actuală a producţiilor cinematografice independente, despre cum s-a schimbat industria în ultimii ani odată cu dezvoltarea platformelor de streaming şi ce înseamnă acest aspect pentru viitorul cinematografiei internaţionale, în programul special „Cinema in the Age of Streaming”. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Dennis Lim este în prezent director de programare pentru film la Lincoln Center şi la New York Film Festival, unul din cele mai prestigioase festivaluri de filme din lume. A fost editorul secţiunii de film la The Village Voice, între 2000-2006, a colaborat frecvent cu The New York Times, până în 2013, şi a predat la Harvard University şi New York University.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În închiderea festivalului, regizoarea Kitty Green va intra în direct cu publicul bucureştean, după proiecţia filmului „The Assistant”, pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri moderată de criticul de film Ionuţ Mareş.
Green este regizoare, editor şi cunoscută scriitoare din Australia. Lungmetrajul său documentar de debut, „Ukraine Is Not a Brothel”, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia în 2013 şi a fost proiectat ulterior în peste 50 de festivaluri internaţionale de film, iar „Casting JonBenet” a avut premiera la Sundance în 2017.
„The Assistant” este primul ei lungmetraj de ficţiune şi a fost proiectat prima dată la Festivalul de Film de la Telluride, continuând să fie apreciat în festivaluri importante precum Sundance şi Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.
La Food Hood, în aer liber, vor fi proiectate primele filme ale unor regizori cunoscuţi acum în întreaga lume, grupate în secţiunea „Iconic Debuts” şi, în închiderea festivalului, „Bonnie and Clyde”, filmul ce este omagiat pe afişul ediţiei de anul acesta. Intrarea este liberă, iar pe 26 iunie, înainte de proiecţie, grupul We Singing Colours va susţine un recital.
Online, pe Eventbook.ro, pot fi vizionate primele producţii americane filmate în România în anii ’90 şi, pe pagina de Facebook a festivalului (via Zoom), va avea loc o discuţie cu regizorul Ted Nicolaou, directorul de imagine şi producătorul Vlad Păunescu şi Oana Păunescu - designer de costume şi producător, alături de Andrei Tănăsescu, curatorul secţiunii „Fright @ Midnight - Focus Full Moon Features”.
American Independent Film Festival, prin Asociaţia Cinemascop, donează, ca în fiecare an, toate încasările care îi revin din biletele. Anul acesta fondurile vor merge către Asociaţia Casa Bună, care sprijină copiii din comunităţile din ghetourile din Ferentari.
Fiecare bilet cumpărat pentru AIFF.5 ajută, dar pot fi făcute şi donaţii directe.
În deschiderea festivalului - miercuri, începând cu ora 20:00, la Cinema Muzeul Ţăranului - actriţa Kira Hagi, ambasadoarea concursului de scenarii „Write a Screenplay For…”, a cărui temă de anul acesta a fost Generaţia Z, va anunţa finaliştii celei de-a treia ediţii.
Concursul este organizat de Asociaţia Cinemascop în parteneriat cu HBO Europe. Un juriu din care fac parte şi regizorul Cristian Mungiu şi scenaristul Alexandru Baciu a analizat toate propunerile primite şi a ales lista scurtă de proiecte finaliste care vor trece în etapa a doua. La primele ediţii, concurenţilor li s-a cerut să scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca şi Vlad Ivanov.
Programul complet al festivalului poate fi consultat online, iar biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.