Monica Vitti, simbol al cinematografiei italiene şi muza regizorului Michelangelo Antonioni, a murit la vârsta de 90 de ani, scrie agenţia Ansa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a anunţat decesul marii actriţe: „Adio Monica Vitti, adio regină a cinematografiei italiene. Astăzi este o zi cu adevărat tristă, o mare artistă şi o mare italiancă a plecat dintre noi”, a scris el. 

În antologiile marelui cinema italian al anilor 1960 şi 1970, ea va rămâne cea al cărui talent va reconcilia cinema-ul elitist al lui Antonioni cu comediile sociale ale lui Risi, Monicelli, Scola. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Filmografia Monicăi Vitti reflectă bogăţia registrului unei actriţe care a ştiut să nu se închidă într-un gen anume. 

După anii de formare în teatru, acolo unde a exersat jucând autori la fel de diferiţi precum Feydeau sau Brecht, Monica Vitti l-a găsit pe Michelangelo („îngerul păzitor”) al ei. Cu Michelangelo Antonioni, care a înţeles înaintea tuturor că această femeie căreia nu-i plăcea frumuseţea ei poate deveni muza de care a avut nevoie pentru a scrie în alb şi negru poemele sale, scrie AFP. 

Ea a devenit simbol al actriţei intelectuale. Din colaborarea lor profesională şi sentimentală s-au născut „Aventura (1960), „Noaptea” (1961) şi „Eclipsa” (1961) unde a împărţit afişul cu Alain Delon. Un al patrulea film, „Deşertul roşu”, va completa această colaborare. 

În 1968, va începe marea schimbare în cariera ei. Era Antonioni va rămâne în spate. Umorul şi commedia dell'arte devin o prioritate. Ea nu va ezita să spună: „Prefer să râd şi ca toate femeile, am două chipuri”. 

După ce a interpretat un fel de 007 în minijupe în „Modesty Blaise” de Joseph Losey, ea va filma „Fata cu un pistol” în regia lui Mario Monicelli.

Pentru actriţă, succesul acestui film este o revelaţie. Monica Vitti va lucra, după Monicelli, cu cele mai mari nume ale comediei italiene: Ettore Scola („Gelozie în stil italian”), Dino Risi („Noi donne siamo fatte così”), Alberto Sordi („Polvere di stelle”).

În 1974, ea va face parte din impresionanta distribuţie a filmului „Fantoma libertăţii” de Luis Bunuel.

În 1995, se căsătoreşte cu regizorul şi operatorul Roberto Russo, după 20 de ani împreună. El este cel care anunţă în 2011 că Monica Vitti suferă de 15 ani de Alzheimer. În 2018, el confirma că ea locuieşte încă la Roma.

Vitti a fost premiată cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, la Festivalul de Film de la Veneţia în 1995, cu cinci premii David di Donatello,  Globul de Aur şi trei trofee Panglica de Argint în Italia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.