Actriţa americană Angelina Jolie, trimis special al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), a mers, duminică, în tabăra de la Goudebou, în nord-estul Burkina Faso, unde şi-a exprimat susţinerea pentru refugiaţii malieni care au fugit din calea violenţelor jihadiste, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vedeta americană a sosit în tabăra de refugiaţi de la Goudebou cu elicopterul, însoţită de ministrul Afacerilor Externe din Burkina Faso, Alpha Barry, pentru a marca Ziua Mondială a Refugiaţilor, celebrată pe 20 iunie. 

"Sărbătoresc această zi în fiecare an de 40 de ani împreună cu refugiaţii din diferite ţări şi nu am fost niciodată mai îngrijorată ca astăzi de starea de deplasare din lume", a declarat Angelina Jolie după o vizită în tabăra situată la aproape o sută de kilometri de frontiera maliană. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Adevărul este că nu facem nici jumătate din ce am putea şi ar trebui să facem pentru a găsi soluţii de a permite refugiaţilor să se întoarcă în ţările lor sau pentru a susţine ţările care îi primesc", a adăugat ea, solicitând sprijinul ţărilor care găzduiesc refugiaţi precum Burkina Faso. 

În martie 2020, după un nou atac contra punctului de securitate al acestei tabere, situat în apropiere de Dori, şi care adăposteşte până la 9.000 de refugiaţi, cei care au rămas după precedentele atacuri au fost nevoiţi să fugă la rândul lor, determinând închiderea taberei. 

Din decembrie, autorităţile din Burkina Faso şi UNHCR adună refugiaţii în această tabără, după ce au întărit dispozitivul de securitate cu mai mult personal militar, mai multe patrule şi construirea unei barăci. Între decembrie şi iunie, aproape 11.000 de persoane care au venit din oraşele de la nord de Burkina Faso au revenit la Goudebou, potrivit UNHCR. 

Reprezentantul refugiaţilor la Goudebou, Wanadine ag Mohamed, a amintit de drama din Solhan (nord-est de Burkina), în cursul căreia 132 de persoane, potrivit autorităţilor şi 160 conform surselor locale, au fost ucise într-un atac condus de presupuşi jihadişti în noaptea de 4 spre 5 iunie. 

Din 2012, aproape 22.000 de refugiaţi de diverse naţionalităţi şi-au găsit refugiul în Burkina Faso, dintre care numeroşi din Mali au fugit de abuzurile grupărilor jihadiste în nordul şi centrul ţării lor. 

Dar Burkina Faso a devenit la rândul ei ţinta atacurilor jihadiştilor din 2015, în ruma cărora mai mult de 1.400 de persoane au murit şi un milion de persoane au fost nevoite să fugă din casele lor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.