Virgin Galactic a obţinut licenţă din partea Administraţiei Federale pentru Aviaţie (FAA) să transporte oameni în spaţiu, informaţie care a dus la o creştere de aproape 36% a acţiunilor companiei miliardarului Richard Branson, transmite CNBC.
"Licenţa comercială pe care o avem din 2016 rămâne în vigoare, dar acum este aprobată pentru a ne permite să transportăm pasageri comerciali atunci când suntem gata să facem acest lucru. Acesta este, evident, o etapă interesantă şi un compliment uriaş pentru echipă”, a declarat pentru CNBC CEO-ul Virgin Galactic, Michael Colglazier.
În timp ce FAA a acordat anterior Virgin Galactic o licenţă de lansare pentru a efectua zboruri spaţiale, extinderea licenţei permite companiei să transporte ceea ce autoritatea de reglementare numeşte ”participanţi la zboruri spaţiale”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Compania a finalizat un program de verificare şi validare cu 29 de elemente pentru FAA, eliminând ultimele două etape FAA cu cel mai recent test de zbor spaţial, în luna mai.
Colglazier a observat că ultimele două etape erau specifice sistemelor de control al zborului şi ale sistemelor de navigaţie inerţiale ale navei spaţiale.
Acţiunile Virgin Galactic au crescut cu până la 36% după anunţ, cel mai mare avans consemnat vreodată într-o singură zi.
Titlurile Virgin Galactic au depăşit 55 de dolari pe unitate, după un început de an tumultuos, în care care acestea au urcat peste 60 de dolari în februarie şi apoi au scăzut până la un minim de aproape 15 dolari luna trecută, înainte de a reveni.
Antrenorul şef al astronauţilor Virgin Galactic, Beth Moses, este singura persoană care nu este pilot care zboară pe unul dintre zborurile spaţiale ale companiei. Până în prezent, cinci angajaţi Virgin Galactic, inclusiv patru piloţi, au devenit astronauţi recunoscuţi de FAA - SUA considerând oficial o altitudine de 80 de kilometri ca fiind graniţa cu spaţiul.
Nava spaţială Unity a Virgin Galactic este proiectată pentru a transporta până la şase pasageri alături de cei doi piloţi.
Compania are aproximativ 600 de rezervări pentru bilete pentru zboruri viitoare, vândute la preţuri cuprinse între 200.000 şi 250.000 de dolari fiecare.
Cu trei teste de zbor spaţial finalizate până în prezent în ultimii doi ani, Virgin Galactic are acum încă trei teste de zbor spaţial planificate înainte de a finaliza dezvoltarea.
Compania a anunţat anterior că următorul său zbor spaţial va transporta patru pasageri pentru a testa cabina navei spaţiale, al doilea îl va avea la bord pe fondatorul Sir Richard Branson, iar al treilea va transporta membri ai Forţelor Aeriene Italiene pentru pregătirea profesională a astronauţilor.
Cu toate acestea, un articol publicat la începutul acestei luni de un unui blogger din Mojave, California - unde Virgin Galactic îşi fabrică vehiculele spaţiale - a relatat că aceasta are în vedere reorganizarea programului de zbor pentru a-l lansa pe Branson în weekendul din 4 iulie.
Articolul a apărut la scurt timp după ce Jeff Bezos a anunţat că se va afla la bordul primului zbor spaţial cu pasageri al Blue Origin, planificat să aibă loc pe 20 iulie - sugerând că Branson ar putea încă să încerce să-l învingă pe Bezos în zborul personal către spaţiu.
Colglazier a declarat că aprobarea FAA înseamnă că ”programul de testare a zborului se schimbă acum” pentru a demonstra ”experienţa în cabină” a navei spaţiale.
”Ştiu că există foarte mult interes şi speculaţii acolo, dar nu am anunţat nici data, nici oamenii care vor fi la bord”, a spus Colglazier.
”Abordăm acest lucru foarte metodic, cu siguranţa ca primă consideraţie şi când avem toate acele casete bifate şi toţi paşii în loc - atunci putem merge mai departe şi să anunţăm”.
Întârzierile de dezvoltare au dus la amânarea zborurilor spaţiale comerciale de la mijlocul anului 2020 până la începutul anului 2022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.