Vienna Insurance Group a raportat în primele nouă luni prime brute subscrise de 11,5 miliarde de euro, mai mari cu 8%. Veniturile din asigurări s-au majorat cu 9,3%, la 9 miliarde de euro. Profitul înainte de impozitare a crescut cu 8,5%, la 666,5 milioane de euro.
”Primele brute subscrise au crescut cu 8% faţă de anul precedent, ajungând la 11,473 miliarde de euro. Ca şi în primul semestru din 2024, avansul s-a înregistrat pe toate pieţele. Cele mai mari creşteri ale primelor au fost consemnate în Regiunea Pieţe Speciale (Germania, Georgia, Liechtenstein şi Turcia), de 30,3%, datorită, în principal, performanţei pieţei din Turcia, precum şi în Regiunea ECE extinsă, unde s-a înregistrat o creştere de 11,2%, generată în mare parte de România, Ţările Baltice, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria. Rezultatele înregistrate pe pieţele din Polonia (+6,6%) şi Austria (+6,5%) sunt, de asemenea, încurajatoare”, anunţă compania.
Veniturile din asigurări au ajuns la 8,961 miliarde de euro (+9,3%), cu performanţe pozitive în toate regiunile. Principalele pieţe care au susţinut această creştere au fost Regiunea Pieţe Speciale (+20,7%), Polonia (+13,6%) şi Regiunea ECE extinsă (+13,8%). Şi aici evoluţia a fost în mare parte determinată de pieţele din România, Ţările Baltice, Slovacia şi Bulgaria.
„Rezultatele primelor nouă luni ale anului 2024 confirmă dezvoltarea dinamică şi continuă a Vienna Insurance Group. Pagubele provocate de furtuna Boris, în septembrie 2024, au fost gestionate eficient datorită politicilor responsabile şi prudente la nivel de grup şi de reasigurare adoptate de VIG. Ne menţinem prognoza pentru 2024 şi estimăm un profit înainte de impozitare spre limita superioară a intervalului planificat, cuprins între 825 şi 875 milioane de euro”, a declarat Hartwig Löger, CEO al Vienna Insurance Group.
Profitul înainte de impozitare a atins 666,5 milioane de euro, în creştere cu 8,5% faţă de anul anterior. Această majorare a profitului se datorează în principal pieţelor din Polonia, Regiunea ECE extinsă şi Austria. În Regiunea ECE extinsă, creşterea este generată de segmentul de asigurări generale, în principal pe pieţele din România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia. În Austria, efectele furtunii Boris au fost minimizate prin reasigurare şi compensate de rezultatul operaţional tehnic bun.
La sfârşitul celui de-al treilea trimestru din 2024 rata combinată netă pe segmentul proprietăţi şi răspunderi a fost de 94,3% şi, în ciuda unei creşteri a ratei daunei din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, aceasta a rămas la acelaşi nivel ca în anul anterior, datorită unei rate cost-venit mai scăzute. Pagubele brute provocate de furtuna Boris sunt estimate la aproximativ 600 milioane de euro, iar impactul net asupra Grupului este de aproximativ 70 milioane de euro.
La sfârşitul celui de-al treilea trimestru din 2024 rata solvabilităţii grupului ajuns la 259% (incluzând măsurile tranzitorii), un nivel excelent. Această capitalizare puternică subliniază rezilienţa Grupului VIG într-un mediu economic care continuă să fie provocator.
În ciuda unui mediu economic şi geopolitic volatil, conducerea Vienna Insurance Group îşi menţine prognoza pozitivă pentru anul financiar 2024 şi anticipează un profit înainte de impozitare la limita superioară a intervalului planificat, între 825 şi 875 milioane de euro.
Vienna Insurance Group (VIG) este principalul grup de asigurări în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est (ECE). Peste 50 de companii de asigurări şi fonduri de pensii din 30 de ţări fac parte din acest grup. VIG are circa 30.000 de angajaţi şi aproximativ 32 de milioane de clienţi. Acţiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994, la Bursa de Valori din Praga din 2008 şi la Bursa de Valori din Budapesta din 2022. Compania beneficiază de rating A+ cu perspectivă stabilă din partea agenţiei internaţionale de rating Standard & Poor’s. VIG colaborează îndeaproape cu Erste Group, cea mai mare bancă de retail din Europa Centrală şi de Est.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.