Uniunea Europeană şi India au convenit sâmbătă, în timpul unui summit virtual, să reia negocierile pentru un acord de liber schimb, care sunt blocate, şi să promoveze o cooperare mai strânsă pentru combaterea schimbărilor climatice, în condiţiile în care îngrijorările legate de China aduc Bruxelles-ul şi New Dehli mai aproape, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Umbrit parţial de criza epidemiei de Covid-19 din India, summitul i-a reunit pentru prima oară pe premierul indian Narendra Modi şi pe toţi liderii celor 27 de state membre ale UE, semn al interesului reînnoit al UE faţă de regiunea Indo-Pacificului.

Summit-urile anterioare ale UE şi Indiei i-au implicat doar pe primul ministru indian, şeful Executivului UE şi preşedintele UE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Am convenit să reluăm negocierile pentru un ... acord comercial care să răspundă provocărilor actuale", au declarat liderii UE şi indieni într-o declaraţie după discuţii, adăugând că pentru ca negocierile să aibă succes, ambele părţi a trebuit să rezolve problemele de acces pe piaţă.

În paralel, UE şi India vor începe discuţii referitoare la un acord separat de protecţie a investiţiilor şi un acord privind indicaţiile geografice - nume de marcă celebre legate adesea de locurile în care sunt produse mărfurile, de la şampania Franţei până la ceaiul Darjeeling din India.

Ascensiunea Chinei de la un partener comercial benign la o putere rivală cu o prezenţă militară în creştere a alarmat Occidentul şi pe aliaţii săi din regiunea Indo-Pacificului, unde Bruxelles-ul doreşte mai multă influenţă.

”Am convenit că, în calitate de cele mai mari două democraţii ale lumii, UE şi India au un interes comun în asigurarea securităţii, prosperităţii şi dezvoltării durabile într-o lume multipolară”, se spune în declaraţia comună.

Discuţiile comerciale UE-India au fost îngheţate în 2013 din cauza diferenţelor de opinie, inclusiv faţă de reducerile tarifare, protejarea brevetelor, securitatea datelor şi dreptul profesioniştilor indieni de a lucra în Europa.

Liderii blocului, la un summit al UE de la Porto, în Portugalia, s-au confruntat cu presiuni din cauza represiunii guvernului Modi împotriva dizidenţei, grupuri ale societăţii civile, inclusiv Amnesty International, organizând un moment de reculegere cu lumânări în afara locului de desfăşurare a summitului. "Ne-am reafirmat angajamentul de a proteja şi promova toate drepturile omului, inclusiv egalitatea de gen şi promovarea femeilor în toate sferele vieţii", se spune în declaraţie.

”Am recunoscut importanţa consolidării mecanismelor specifice pentru promovarea drepturilor omului şi a rolului instituţiilor naţionale în domeniul drepturilor omului, al actorilor societăţii civile şi al jurnaliştilor”, afirmă comunicatul.

Un studiu din 2020 realizat de Parlamentul European a stabilit beneficiile unui acord comercial pentru UE cu India până la 8,5 miliarde de euro (10,2 miliarde de dolari), deşi estimarea a fost făcută înainte de plecarea Marii Britanii din blocul european.

UE şi India au convenit, de asemenea, să construiască proiecte de infrastructură comune în întreaga lume, în special în Africa descrise ca un parteneriat de conectivitate.â

 Acordul rezultă dintr-un acord între UE şi Japonia în 2019, căutând o alternativă la proiectul chinez cunoscut sub numele de Belt and Road Initiative (BRI) (O centură, un drum), care a provocat suspiciuni în Occident şi la Tokyo.

Ambele părţi au promis o cooperare sporită pentru a limita schimbările climatice.

Comunicatul mai afirmă că UE şi India vor organiza întâlniri pentru a colabora în domeniul energiei regenerabile, tehnologiei de stocare a energiei şi modernizării reţelelor electrice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.