Un acţionar al Tesla a intentat joi un proces în care îl acuză pe CEO-ul Elon Musk de tranzacţii privilegiate, când a vândut acţiuni al producătorului de maşini electrice de peste 7,5 miliarde de dolari, la sfârşitul anului 2022, declarând că antreprenorul miliardar a vândut acţiunile înainte ca cifrele posibil dezamăgitoare referitoare la producţie şi livrări să fie făcute publice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţionarul Michael Perry a declarat în procesul intentat la Delaware Chancery Court că preţul acţiunilor Tesla a scăzut după ce cifrele din trimestrul al patrulea ale companiei au fost făcute publice, pe 2 ianuarie 2023, şi a susţinut că Musk ”a beneficiat în mod necorespunzător” de un profit de aproximativ 3 miliarde de dolari.

”Musk şi-a exploatat poziţia la Tesla şi şi-a încălcat îndatoririle fiduciare faţă de Tesla”, se spune în proces, cerând instanţei să îi ordone lui Musk să returneze profiturile obţinute din tranzacţii.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Potrivit procesului, Musk a vândut acţiunile la diferite date în noiembrie 2022 şi decembrie 2022. Procesul îi acuză şi pe directorii Tesla că şi-au încălcat obligaţia fiduciară, permiţându-i lui Musk să vândă acţiunile.

Musk şi Tesla nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.

În proces, Perry a spus că Musk - care în 2022 a declarat că cererea pentru vehiculele Tesla era ”excelentă” - a aflat despre cifrele mai mici decât se aştepta la mijlocul lunii noiembrie, cu accesul său la date în timp real, şi şi-a vândut acţiunile înainte ca informaţia să fie publică.

În urma ştirilor despre reducerile preţurilor vehiculelor care au stârnit îngrijorări legate de cerere şi după publicarea numerelor în ianuarie, acţiunileTesla au scăzut.

”Dacă (Musk) ar fi aşteptat să facă aceste vânzări până după publicarea unor ştiri materiale negative,... vânzările sale i-ar fi adus sub 55% din sumele realizate din vânzările sale din noiembrie şi decembrie 2022”, se spune în proces.

Procesul este cea mai recentă bătaie de cap legală pentru Musk. Acesta vine în momentul în care Musk se confruntă cu opoziţia unor acţionari Tesla, care urmează să voteze pe 13 iunie cu privire la aprobarea pachetului său salarial de 56 de miliarde de dolari, pe care un judecător din Delaware l-a anulat în ianuarie, deoarece a constatat că a controlat în mod necorespunzător procesul.

Tesla este încorporată în Delaware. Musk se află, de asemenea, în mijlocul unei anchete de reglementare pentru a determina dacă a încălcat legile federale privind valorile mobiliare în 2022, când a cumpărat acţiuni ale platformei de socializare Twitter, pe care a redenumit-o ulterior X.

Musk a spus că Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA încearcă ”să-l hărţuiască” prin investigaţii nejustificate.

Musk şi cel mai important organism de reglementare al pieţelor din SUA au fost în conflict de ani de zile, care datează din 2018, când el a scris pe Twitter că ”are finanţarea asigurată” pentru a retrage Tesla în privat.

Un proces separat al acţionarilor l-a acuzat pe Musk că a fraudat investitorii X prin amânarea dezvăluirii participaţiei sale în compania de social media, pentru a acumula acţiuni la preţuri mai mici.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.