Uniunea Europeană a decis să nu exercite o opţiune de achiziţie a 100 de milioane de doze de vaccin pentru Covid-19 al Johnson & Johnson's (J&J) şi ia în considerare donarea altor 100 de milioane de doze, dintr-o altă opţiune, dacă le va comanda, au declarat oficiali europeni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Discuţiile arată o scădere a încrederii în vaccinul cu o singură doză, care a fost iniţial recunoscut ca fiind crucial pentru succesul vaccinării în Europa, dar a fost în mare parte retrogradat ca fiind o alegere de rezervă, după probleme de siguranţă şi aprovizionare.

La sfârşitul lunii martie, UE a lăsat să treacă termenul pentru comandarea a 100 de milioane de doze suplimentare, au declarat pentru Reuters trei oficiali europeni cu cunoştinţe directe despre contractele cu producătorii de vaccinuri, dezvăluind o clauză confidenţială a contractului cu J&J care nu fusese facută publică anterior.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Conform contractului, UE a comandat 200 de milioane de doze de vaccin şi a avut opţiuni pentru a cumpăra încă 200 de milioane, în două tranşe separate.

Termenul limită pentru a doua opţiune, pentru restul de 100 de milioane de doze, expiră la sfârşitul lunii iunie, dar nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la exercitarea acesteia, au spus oficialii.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze această chestiune.

Problemele de aprovizionare ale companiei ar putea juca un rol în decizie. Ca parte a comenzii iniţiale, J&J s-a angajat să livreze 55 milioane de doze către UE până la sfârşitul lunii iunie, dar până acum a livrat doar aproximativ 12 milioane, potrivit unui oficial al Comisiei UE cu acces la ultimele cifre de livrare.

Guvernele UE "şi-au exprimat îngrijorările cu privire la întârzierile actuale", a spus purtătorul de cuvânt al UE.

Două loturi fabricate în SUA, cu milioane de vaccinuri, au fost în aşteptare de multe săptămâni, timp  în care Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) evaluează siguranţa acestora după cazurile de contaminare apărute la o fabrică gestionată de subcontractorul J&J Emergent (EBS.N) din Statele Unite.

Într-un alt caz, Johnson & Johnson a suspendat, de asemenea, pentru scurt timp livrările către UE imediat după ce le-a început în aprilie, din cauza unor îngrijorări legate de siguranţă. Vaccinul a fost asociat unor cazuri foarte rare, dar grave de cheaguri de sânge.

J&J a refuzat să comenteze problemele de aprovizionare şi comenzile opţionale ale UE, dar şi-a reiterat angajamentul de a furniza blocului european 200 de milioane de doze.

UE şi-a asigurat suficiente vaccinuri de la alţi furnizori pentru a-şi imuniza populaţia adultă în vară, arată estimările interne şi are, de asemenea, un contract mare cu Pfizer/BioNTech pentru următorii ani, în cazul în care vor fi necesare vaccinările.

Cu toate acestea, UE încă ia în considerare posibila comandă pentru dozele opţionale de la J&J, mai ales cu intenţia de a le dona ţărilor mai sărace, au spus oficialii.

Până în prezent, UE s-a angajat să doneze cel puţin 100 de milioane de doze în exces până la sfârşitul anului.

COVAX, un program de vaccinare condus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a livrat până acum doar aproximativ 80 de milioane de doze către aproape 130 de ţări cu o populaţie combinată de miliarde de oameni.

Înainte de a se confrunta cu probleme de aprovizionare, COVAX a planificat să livreze cel puţin 2 miliarde de doze până la sfârşitul anului.

Acum se bazează în mare parte pe donaţii pentru a atinge acest obiectiv. Unele dintre dozele suplimentare ale UE de la J&J, dacă ar fi comandate, ar putea fi oferite către COVAX, au spus oficialii. Dar unele ţări din UE pot decide să păstreze unele pentru propriile populaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.