Ucraina îşi poate relua exportul de energie electrică după o pauză de şase luni, având în vedere succesul reparaţiilor efectuate după atacurile repetate ale Rusiei, a declarat vineri ministrul Energiei, Herman Haluşcenko, citat de Reuters.
În octombrie anul trecut, Ucraina a oprit exporturile de electricitate către Uniunea Europeană - principala sa piaţă de export de energie după începerea războiului - în urma loviturilor Rusiei asupra infrastructurii energetice.
"Cea mai dificilă iarnă a trecut", a declarat Haluşcenko într-un comunicat pe site-ul ministerului, precizând că sistemul funcţionează normal de aproape două luni. "Următorul pas este reluarea exporturilor de energie electrică, ceea ce ne va permite să atragem resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia necesară a infrastructurii electrice distruse şi deteriorate", a adăugat el.
Mulţumind inginerilor şi partenerilor internaţionali pentru "munca titanică" depusă pentru repararea sistemului, Haluşcenko a declarat că a semnat un document executiv ce permite reluarea exporturilor de electricitate, având în vedere surplusul de aprovizionare internă.
În prezent, Ucraina poate exporta în orice moment către UE maximum 400 de megawaţi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Exporturile ucrainene de energie electrică spre Uniunea Europeană se fac inclusiv prin România.
"Exporturile de electricitate vor continua să funcţioneze cu condiţia ca ucrainenii, consumatorii ucraineni, să fie alimentaţi cu electricitate - şi pot fi suspendate, dacă situaţia se schimbă", a precizat Haluşcenko.
În iunie 2022, Ucraina spera să obţină 1,5 miliarde de euro (1,64 miliarde de dolari) din exporturile de electricitate către UE până la sfârşitul anului.
Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie a anului trecut, pentru a ajuta ţara să îşi menţină funcţionarea în ciuda războiului. Ucraina era sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, şi apoi a funcţionat autonom.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.