Europa nu va fi niciodată un Silicon Valley, dar ar putea să o depăşească pe un model diferit, odată cu apariţia inteligenţei artificiale în viaţa de zi cu zi, a declarat, pentru News.ro, directorul firmei IT Teams, George Tudor, care a vorbit de avantajele pe care le are Europa în faţa cunoscutei regiunii din California.
"Replicarea modelului din Silicon Valley nu va funcţiona pentru Europa, aceasta va trebui să îşi creeze propriul ecosistem cu propriile condiţii. Adevărul este că Europa nu va avea niciodată o Silicon Valley. Nu va putea niciodată să reproducă ce are de oferit Silicon Valley. Şi nici nu ar trebui s-o facă. Dar ar putea să o depăşească şi nu va necesita un tip de concentrare similar cu Silicon Valley", a declarat, pentru News.ro, directorul firmei IT Teams, George Tudor.
Silicon Valley este o regiune de 67 de kilometri între San Jose şi San Francisco, unde se află cel mai mare centru tehnologic din lume. Este punctul central al mai multor giganţi responsabili pentru modelarea tehnologiei aşa cum este în momentul de faţă. Printre companiile prezente acolo se numără Apple, Intel, Google, Lockheed Martin, HP, Tesla Motors, Oracle, AMD, Nvidia, Cisco, Electronic Arts, Facebook şi Netflix.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"După ani de mers încet în spatele omologului său american, Europa a devenit ultima modă pentru a lansa un start-up în domeniul tehnologiei. Cu o explozie a fondurilor instituţionale şi numeroase proiecte guvernamentale, antreprenorii din întreaga lume şi-au adus talentele în capitale precum Londra, Berlin şi Paris, care-i întâmpină cu braţele deschise", afirmă acesta.
Din punct de vedere istoric, Europa a fost în dezavantaj în comparaţie cu Silicon Valley în ceea ce priveşte accesibilitatea unor fonduri mari de capital.
"Pur şi simplu nu au fost disponibile suficiente corporaţii în domeniul tehnologic pregătite şi dispuse să investească bani în start-up-uri. Lipsa finanţării iniţiale şi a oportunităţilor de creştere promiţătoare a îndepărtat tinerii antreprenori, forţându-i să caute în altă parte. Chiar şi unele dintre cele mai promiţătoare companii din Europa au fost nevoite la un moment dat să traverseze oceanul pentru a avea acces la capitalul din Silicon Valley. Se spune că, la un moment dat, într-o clădire din Palo Alto se găsea mai mult capital decât în întregul ecosistem european al capitalului de risc", precizează el.
De altfel, odată cu naşterea acestor companii în Silicon Valley, inginerii şi programatorii ambiţioşi, care visau la un asemenea loc de muncă, s-au îndreptat către Universitatea Stanford. Admiterea la universitate a devenit extrem de competitivă, ceea ce nu a făcut decât să avantajeze întregul sistem din Silicon Valley, atrăgând şi mai multe talente, afirmă George Tudor.
"Fondurile mari de capital de risc sunt acum mai obişnuite în Europa. Fondurile instituţionale şi fondurile personale au devenit foarte accesibile. Numeroase ţări, în special în unele părţi ale Europei de Est, au creat stimulente şi granturi guvernamentale şi chiar pompează bani în proiecte de accelerare", adaugă el.
Un factor determinant în succesul Silicon Valley este diversitatea, o tendinţă acum găsită şi în scena tehnologică europeană.
"Unele dintre cele mai strălucite minţi de ingineri de pe glob se mută acum în oraşe tehnologice de top, cum ar fi Berlin, Dublin şi Londra. Această creştere a diversităţii a dus la o creştere masivă a creativităţii. Nu este deloc surprinzător faptul că Europa a depăşit Silicon Valley în numărul de oferte publice iniţiale în 2017. Multe dintre cele mai noi inovaţii tehnologice de astăzi provin din Europa, mai degrabă decât din Silicon Valley, din cauza relaxării reglementărilor, precum şi încurajării inovaţiilor şi dezvoltării. Europa a adoptat un spirit foarte antreprenorial prin crearea unui spaţiu perfect pentru dezvoltarea start-up-urilor, oferind tot necesarul pentru succes. Să nu uităm că aproximativ jumătate dintre universităţile cele mai bune din lume în domeniul calculatoarelor se află pe teritoriul european", mai spun reprezentantul IT Teams.
În prezent, multe ţări şi oraşe europene au început să ofere stimulente antreprenorilor pentru a atrage talente.
"Sectorul tehnologiei financiare este unul dintre cele mai înfloritoare din Europa datorită mediului său de reglementare prietenos. Un raport din 2017 emis de Atomico şi Slush arată că sectorul tehnologic a înregistrat o creştere de 32% (+ 4,6 miliarde dolari) în 2017, de la 14,4 miliarde dolari în 2016. Un alt exemplu foarte bun. Londra tocmai a inaugurat primul său (şi primul în lume) cadru de reglementare în acest sens în 2015, cu ajutorul Autorităţii de Conduită Financiară. Astfel start-up-urile sunt tratate cu indulgenţă iniţial prin reducerea standardelor de conformitate, aşa încât în etapa de început acestea să se poată concentra pe realizarea produsului. Această abordare este comparabilă cu cea a unui organ de reglementare care conduce un accelerator", adaugă el.
George Tudor consideră că reglementările pot fi adesea un obstacol pentru start-up-urile de tehnologie financiară din Statele Unite, în timp ce Europa întâmpină inovaţia cu braţele deschise.
"Un exemplu constă în faptul că autorităţile de reglementare obligă băncile europene să acorde furnizorilor de servicii terţe date brute pentru a crea noi API-uri (Application Programming Interface/Interfaţă de Programare a Aplicaţiilor) pentru a gestiona plăţile pentru clienţi. În State, autorităţile de reglementare lasă băncile să ia propriile decizii în această privinţă", afirmă el.
Experţii în tehnologie susţin că abordarea europeană este mai solidă.
"Nu este o surpriză faptul că fondurile americane de investiţii de risc au început să 'curgă' în start-up-uri europene. Ce vor fondurile de investii de risc sunt profiturile rapide – s-a constatat ca start-up-urile europene au mai multe şanse de a genera profituri mai devreme", subliniază acesta.
George Tudor spune că Marea Britanie are acum zeci de acceleratoare pe tot parcursul anului şi noi programe introduse tot timpul. În 2017, start-up-urile britanice de tehnologie au strâns mai mult capital cumulat decât orice altă naţiune europeană - a fost un an record pentru finanţarea din fonduri de risc. Întreprinderile în dezvoltare din Marea Britanie au înregistrat aproape 3 miliarde lire în investiţii. Este aproape dublu faţă de suma strânsă în 2016 şi de peste patru ori suma cumulată de start-up-urile germane şi franceze.
"Nu sunt multe ţări în Europa care să atingă sumele pe care guvernul britanic le pompează în sectorul tehnologic prin diverse subvenţii, finanţări instituţionale şi multe alte iniţiative oferite companiilor nou-înfiinţate sau companiilor cu accent pe inovare. Future Fifty şi High Growth Segment (Viitorii 50, respectiv Segmentul de Dezvoltare Rapidă) sunt doar două dintre numeroasele programe lansate de Bursa de Valori din Londra şi Tech City UK. Enterprise Investment Scheme şi Seed Enterprise Investment Scheme (Schema de investiţii în întreprinderi şi Schema de investiţii în întreprinderi incipiente) sunt două iniţiative introduse ca o serie de scutiri fiscale din Regatul Unit în scopul încurajării investiţiilor în întreprinderile mici", spune el.
În Silicon Valley totul este mai scump
Valorile estimate ale start-up-urilor din SUA sunt de cinci ori mai mari decât cele ale start-up-urilor europene.
"Costurile de angajare a unui inginer în Silicon Valley sunt proporţionale în aceeaşi măsură. Toate acestea se datorează preţurilor ridicate şi încă în creştere ale locuinţelor. Din ce în ce mulţi antreprenori se gândesc acum de două ori înainte de a se arunca în Silicon Valley", spune Tudor.
Mulţi specialişti susţin că aceste costuri crescătoare reprezintă ameninţarea principală şi pe termen lung cu care se confruntă Silicon Valley.
Combinaţia dintre resursele disponibile, accesul la fonduri şi o reţea vastă de forţă de muncă au determinat Silicon Valley să crească semnificativ într-o perioadă scurtă de timp.
"Cu toate acestea, cu creşterea vine şi inflaţia şi Silicon Valley a simţit cu siguranţă efectele. Un raport din 2018 arată că o gospodărie din zona San Jose, cu un venit anual de 117.000 dolari, este acum calificată ca având „venituri mici”, în creştere faţă de cotaţia de 105.000 dolari de anul trecut. Chiar şi New York şi Los Angeles, notorii pentru costurile lor ridicate de trai, nu se pot compara cu cifrele din Silicon Valley", mai spune el.
Costul mediu pentru angajarea unui dezvoltator Ruby sau Python este de 149.000 dolari pe an - şi aceste două poziţii nici măcar nu ajung pe lista cu primele 10 poziţii cel mai bine plătite din Silicon Valley. Recensământul din 2019 din Statele Unite a clasat Silicon Valley, San Jose şi zonele înconjurătoare ca având cele mai mari costuri de locuit din SUA, la o valoare estimată de 2.340 dolari pe lună. Este un lucru obişnuit pentru adulţii singuri să plătească o chirie de 2.000 dolari pentru o cameră.
IT Teams este o companie românească fondată în 2015, orientată spre dezvoltarea de software AI. Oferă abilităţi tehnice, metodologie şi tehnici de livrare de mare viteză pentru a ajuta companiile să-şi extindă echipele de dezvoltare software. Clienţii companiei sunt furnizori de tehnologie dar şi instituţii financiare globale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.