Poliţiştii şi procurorii DIICOT au destructurat o reţea formată din trei persoane din Bucureşti care, prin intervenţia ilegală într-o platformă blockchain, au transferat în conturile pe care le controlau criptomonede în valoare de peste 120 de milioane de dolari. 95% din prejudiciu a fost recuperat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 23.07.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice au pus în aplicare un număr de 3 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Bucureşti într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică cu consecinţe deosebit de grave, perturbarea funcţionării unui sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice”, a transmis, joi, DIICOT.

Sursa citată a rpecizat că 3 inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat şi au desfăşurat o serie de activităţi infracţionale la nivelul unei platforme blockchain, reuşind să transfere în mod ilegal, în portofelele electronice pe care le controlau, suma de 1.650.000 criptomonedă, echivalentă cu aproximativ 120.846.000 dolari la data efectuării tranzacţiilor.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Ulterior inculpaţii au încercat să transfere toate activele obţinute în mod ilegal dintr-o reţea în alta, folosind atât platforme de schimb descentralizate cât şi o platformă care facilitează transferul exclusiv între cele două reţele. Procesul de transferare dintr-o reţea în alta nu a fost finalizat complet, astfel încât o parte din active au rămas în portofelele inculpaţilor din prima reţea,  restul activelor fiind primite de inculpaţii din cea de a doua reţea  în trei portofele electronice sub forma unor criptomonede stabile. Pentru a ascunde produsul infracţional, membrii grupului de criminalitate organizată au utilizat mai multe platforme de schimb descentralizate (de tip agregator),  transferând toate activele sub forma unei criptopmonede către o platforma de tip mixer”, au precizat procurorii.

Potrivit acestora, având în vedere că persoana vătămată a recuperat peste 95%  din criptomonedele care i-au fost sustrase,  prejudiciul este în prezent de aproximativ  9.305.791 dolari.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate la adresele celor 3 inculpaţi, au fost identificate şi ridicate mai multe sisteme informatice. De asemenea, au fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de  136.450 lei şi 31.995 euro, identificate sub formă de numerar, cât şi asupra sumei de aproximativ 4.100.000 dolari, care a fost transferată din portofelele electronice descoperite în sistemele informatice utilizate de inculpaţi.

În prezent, criptomonedele sechestrate se află în portofelele electronice administrate de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (A.N.A.B.I.).

La data de 24.07.2024, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus faţă de inculpaţi măsura controlului judiciar şi interdicţia de a părăsi ţara.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.