Transportatorul national de energie electrică Transelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale anului venituri operaţionale de 4,88 miliarde lei, în creştere cu 114% faţă de primele nouă luni ale anului anterior (2,28 miliarde lei).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Profitul net s-a ridicat la 418 milioane lei, de peste cinci ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de 81 milioane lei.

”Veniturile totale operaţionale realizate în intervalul ianuarie-septembrie 2022 au înregistrat o creştere în procent de 114% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior (4,884 miliarde lei la nouă luni din 2022, faţă de 2,282 miliarde lei în nouă luni din 2021), determinată în principal de veniturile din transport şi ale veniturilor din interconexiune în condiţiile diminuării cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, cât şi de creşterea semnificativă a veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare”, arată raportul companiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizare) au înregistrat de asemenea o creştere semnificativă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, 4,388 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2022 faţă de 2,182 miliarde lei în primele nouă luni din 2021, determinată în principal de creşterea preţului mediu al energiei electrice.

Costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) sunt în suma de 636 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2022, cu 354 milioane lei mai mari decât în anul precedent (+121%), depăşind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

În intervalul ianuarie-septembrie 2022, consumul de energie electrică la nivelul Sistemului Energetic Nnaţional a înregistrat scăderi în toate cele nouă luni calendaristice. Influenţă a avut pe de o parte creşterea preţurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în preţul final al energiei electrice, iar pe de altă parte, temperaturile medii lunare care au înregistrat sistematic anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice.

Transelectrica este operatorul reţelei electrice de transport şi sistem din România, care funcţionează interconectat cu sistemul electroenergetic european, prin interconexiunile cu ţãrile învecinate: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova. 

În prezent, reţeaua gestionată de Transelectrica are o capacitate transfrontalierã totală de circa 3.000 MW, urmând ca aceasta atingã pânã în 2030 valoarea de 7.000 MW.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.