Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că scăderea pieţelor bursiere internaţionale nu ne afectează, iar împrumutul de două miliarde de euro luat recent de ţara noastră de pe pieţele externe “arată foarte clar interesul investitorilor faţă de piaţa din România”. La rândul său, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), spune că scăderile de pe pieţele internaţionale reprezintă o necunoscută ale cărei efecte vor fi observate în zilele următoare, dar nu va veni o criză, aceste contracţii reprezentând o corecţie, nu o cădere.
BNR: Suntem în faţa unei necunoscute şi aşteptăm efectele, dar nu vine criza. Nu este cădere, este corecţie
Bursele din întreaga lumea au înregistrat marţi a doua zi de scădere consecutivă. Adrian Vasilescu nu consideră că aceste scăderi reprezintă un semnal al venirii crizei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Întotdeauna o astfel de afirmaţie este periculoasă pentru că şi Primul Război Mondial a început în zile senine, pieţele internaţionale nu se aşteptau să înceapă războiul. Şi o criză poată să înceapă, aparent din senin, dar acum nu vine criza. Ce se întâmplă pe piaţa americană este legat de evenimentele din aceste zile. În primul rând, este schimbată conducerea Fed. (...) Toată lumea se aşteaptă la creşterea dobânzilor în Statele Unite. Încă din vară vorbim de creşterea dobânzilor în toată lumea şi în primul rând în Statele Unite, că de acolo se dă semnalul. De 111 ani, toate crizele au venit de acolo, din Statele Unite”, a afirmat Vasilescu, pentru Digi24.
Consilierul guvernatorului BNR a atras atenţia că aceste scăderi vin pe fondul creşterii consumului şi al inflaţiei.
”Au crescut salariile, a scăzut şomajul, şi acesta este un semnal pentru creşterea consumului. Consumul mai mare aduce inflaţie, este clar că va fi inflaţie. Inflaţia mai mare va aduce dobânzi mai mari. Investitorii au început să vândă ca să-şi conserve banii. Efectele se răsfrâng asupra întregii planete. Suntem în faţa unei necunoscute şi aşteptăm efectele în zilele următoare. Dar, repet, nu vine criza”, a afirmat Vasilescu.
Teodorovici: Scăderea burselor nu ne afectează. Am avut un împrumut de două miliarde de euro, ceea ce arată interesul investitorilor faţă de România
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că scăderea pieţelor bursiere internaţionale nu va afecta România.
"Teoretic, orice poate să afecteze, într-un fel sau altul. Partea bună este, şi preiau ca mesaj pozitiv ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Ministerul de Finanţe, am avut un împrumut de două miliarde de euro, ceea ce arată foarte clar interesul investitorilor faţă de piaţa din România, faţă de economia din România, mai ales pe termen lung, ăsta e un mesaj important. Al doilea, structura acelor investitori – sunt investitori din ţări precum Germania, Austria, UK, America. La fel, costurile sunt unele foarte avantajoase. Sunt trei chestiuni care arată foarte clar încrederea investitorilor străini în economia României pe termen lung, ceea ce contează. Nu, nu ne afectează, ăsta e punctul meu de vedere”, a spus ministrul Finanţelor Teodorovici
Bursele din Asia înregistrează marţi o nouă zi de scădere, după ce pieţele din Statele Unite au înregistrat luni cea mai mare contracţie din 2011. De asemenea, cele mai mari burse din Uniunea Europeană au deschis ziua de marţi cu scăderi şi de peste 3%, după contracţiile de pe pieţele asiatice şi americane, informează Bloomberg.
Indicele Bursei de la Frankfurt, DAX, avea în deschidere un minus de peste 3% faţă de luni. Scăderi asemănătoare au înregistrat şi bursele din Londra, Paris, Milano şi Madrid.
Indicele Bursei de la Bucureşti, BET, a deschis ziua de tranzacţionare cu o scădere de circa 3%.
Indicele Bursei de la Tokyo, Nikkei 225, a înregistrat marţi scăderi şi de 5%, iar cel al Bursei de la Shanghai a coborât cu 3,4%.
Aceasta este cea de-a doua zi de scădere pentru bursele asiatice, după ce pieţele din Statele Unite au raportat luni cea mai mare contracţie din 2011 până în prezent.
Astfel, indicele Dow Jones Industrial a scăzut luni cu circa 5%, iar S&P 500 şi Nasdaq Composite cu circa 4%. Volatilitatea crescută de pe pieţe a determinat o reacţie inclusiv din partea Casei Albe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.