Scăderea activităţii de afaceri din zona euro s-a accelerat luna trecută, deoarece cererea din industria dominantă a serviciilor a scăzut şi mai mult, a arătat luni un sondaj, sugerând că există o probabilitate tot mai mare de recesiune în regiune, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Economia zonei euro s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea, au arătat datele oficiale, iar Indicele Compozit al Managerilor de Achiziţii (PMI) pentru luna octombrie, în versiunea sa finală, publicată luni, a indicat că blocul a intrat în ultimul trimestru din 2023 în defensivă.

PMI al HCOB, compilat de S&P Global şi văzut ca un ghid bun al sănătăţii economice generale, a scăzut la 46,5 în octombrie de la 47,2 din septembrie, fiind cea mai redusă valoare din noiembrie 2020, când restricţiile pentru  COVID-19 au fost înăsprite pe o mare parte a continentului. Acesta a fost sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie pentru a cincea lună consecutivă şi s-a potrivit unei estimări preliminare.

”PMI-urile finale publicate astăzi au confirmat estimările preliminare şi sunt în concordanţă cu prognoza noastră că PIB-ul zonei euro se va contracta din nou în T4. Perspectivele arată, de asemenea, foarte slabe, noile comenzi PMI scăzând la cel mai scăzut nivel din septembrie 2012, excluzând primele luni ale pandemiei, în timp ce exporturile au fost, de asemenea, deosebit de slabe”, a declarat Adrian Prettejohn, de la Capital Economics.

Activitatea de producţie a făcut un alt pas înapoi în octombrie, potrivit unui sondaj de săptămâna trecută, care a arătat că noile comenzi au fost contractate la cel mai scăzut ritm de când datele au fost colectate pentru prima dată în 1997.

A fost o imagine similară pentru servicii, iar noul indice al afacerilor, un indicator al cererii, a fost cel mai scăzut de la începutul anului 2021, deoarece consumatorii îndatoraţi au simţit impactul creşterii preţurilor şi al costurilor mai mari ale împrumuturilor şi au redus cumpărăturile.

Activitatea serviciilor din Germania, cea mai mare economie a Europei, a scăzut din nou în octombrie, pe fondul slăbiciunii persistente a cererii, în timp ce în Franţa a scăzut la rândul lor.

Activitatea serviciilor italiene s-a contractat pentru a treia lună consecutivă şi în cel mai rapid ritm dintr-un an, dar Spania a contrazis tendinţa, iar sectorul său de servicii a crescut într-un ritm uşor mai rapid luna trecută.

Într-un alt punct luminos, încrederea investitorilor din zona euro a crescut peste aşteptări la începutul lunii noiembrie, aşteptările pentru viitor fiind cele mai ridicate de la începutul acestui an, a arătat luni indicele Sentix.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a lăsat ratele dobânzilor neschimbate, la niveluri record, punând capăt unei serii fără precedent de 10 majorări consecutive ale ratelor dobânzilor, dar a insistat că discuţiile în creştere pe piaţă despre reducerea ratelor dobânzilor sunt premature.

Factorii de decizie de acolo, care nu au reuşit să atingă ţinta inflaţiei, de 2% probabil că vor fi încurajaţi de reducerea presiunilor asupra preţurilor prezentate în sondajul PMI.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.