Taiwan Semiconductor Manufacturingm cel mai mare producător de cipuri pe bază de contract din lume, a anunţat că intenţionează să construiască o fabrică de 12 miliarde de dolari în Arizona, aceasta fiind o aparentă victorie pentru eforturile administraţiei Trump de a recupera lanţurile de furnizori de la China, transmite Reuters.
Planul, care ar crea peste 1.600 de locuri de muncă, survine în timp ce preşedintele Donald Trump intensifică criticile la adresa practicilor comerciale ale Chinei şi modului în care Beijingul a gestionat criza coronavirusului, înainte de alegerile prezidenţiale americane din 3 noiembrie.
Trump promis de mult timp să readucă producţia din străinătate, iar declinul puternic al economiei provocat de pandemie determină o intensificare a eforturilor guvernului de a pune capăt dependenţei producţiei şi a lanţurilor de aprovizionare americane de China.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Secretarul pentru Comerţ Wilbur Ross a descris acordul ”drept un nou indiciu că agenda de politici a preşedintelui Trump a dus la o renaştere a producţiei americane”.
TSMC este un furnizor major al unor giganţi americani de tehnologie, cum ar fi Apple, Qualcomm, dar şi al grupului chinez Huawei Technologies, plasat de Washington pe o listă neagră de companii periculoase pentru securitatea naţională.
”Acest proiect este de importantă critică, strategică pentru un ecosistem american al semiconductorilor vibrant şi competitiv, care permite celor mai importante companii americane să fabrice produse care includ semiconductori în interiorul Statelor Unite”, a arătat TSMC.
În timp ce planul este uriaş în privinţa unei investiţii străine în SUA, este mic pentru standardele TSMC. Pentru 2020, planul de investiţii de capital ale TSMC este 15-16 miliarde de dolari.
Producătorul taiwanez de cipuri a anunţat că planul prevede construcţia fabricii pe parcursul a 9 ani.
“Amploarea investiţiei şi tehnologia sunt similare cu ceea ce a făcut TSMC în China, ceea ce sugerează un echilibru între SUA şi China”, se arată într-o notă adresată clienţilor de analiştii firmei Bernstein.
Departamentul pentru Comerţ a anunţat un proiect de lege care, dacă va fi implementat, va restricţiona drastic vânzările de cipuri ale TSMC şi ale altor companii către Huawei.
Potrivit analiştilor băncii Credit Suisse, restricţiile propuse ar pune în pericol 14% din vânzări, către Huawei, ar escalada tensiunilor dintre SUA şi China şi ar întârzia construcţia reţelelor 5G.
Fabrica ar fi cea mai mare investiţie străină a TSMC şi ar produce cele mai sofisticate cipuri de 5 nanometri, care pot fi utilizate în dispozitive high-end din domeniul apărării şi al comunicaţiilor.
TSMC produce majoritatea cipurilor în Taiwan şi mai are unităţi de producţie în China şi Washington.
Cipuri TSMC intră în componenţa iPhone-urilor, iar Apple colaborează strâns cu TSMC.
Secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că cipurile care vor fi produse la noua fabrică a TSMC vor fi folosite de la inteligenţa artificială şi staţiile 5G până la avioanele de luptă F-35.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.