Directorii generali din România sunt foarte încrezători în privinţa perspectivelor economiei mondiale în anul 2018, 57% dintre ei fiind de părere că economia globală va accelera în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu publicat marţi de firma de consultanţă PwC.
La nivelul Europei Centrale şi de Est (ECE) situaţia este oarecum similară, 45% dintre executivii din regiune fiind de părere că economia globală se îndreaptă într-o direcţie bună în acest an.
”Entuziasmul directorilor din România cu privire la mersul economiei mondiale este în linie cu cel al omologilor lor globali, care, în proporţie de 57%, sunt de părere că creşterea economică globală va accelera în următoarele 12 luni. Raportat la anul trecut, încrederea executivilor români în mersul economiei globale este cu 11 puncte procentuale mai mare”, se arată în comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Situaţia este diferită atunci când vine vorba de felul în care executivii români văd perspectivele de creştere în următoarele 12 luni a veniturilor companiilor pe care le conduc. Astfel, 38% se declară foarte încrezători în privinţa evoluţiei acestora, în vreme ce 50% se declară oarecum încrezători, potrivit studiului. Pe termen mediu, 44% dintre executivii români sunt foarte încrezători în perspectivele de dezvoltare ale companiilor lor, 43% declarându-se oarecum încrezători.
”Se remarcă faptul că directorii generali români sunt mai încrezători decât omologii lor din regiune pe termen mediu, doar 32% dintre aceştia declarându-se foarte încrezători în perspectivele de creştere ale organizaţiilor pe care le conduc în următorii 3 ani”, se arată în studiu.
Optimismul privind perspectivele de creştere este temperat de ameninţările pe care directorii generali le percep la adresa evoluţiei economiei româneşti.
”În funcţie de procentul respondenţilor care se declară extrem de preocupaţi, infrastructura inadecvată (63%) este principala ameninţare, secondată de modificările demografice ale forţei de muncă (54%), locul al treilea fiind ocupat de povara fiscală tot mai mare (51%). Ultimele două poziţii sunt ocupate de nemulţumirile privind „disponibilitatea personalului cu abilităţi cheie” (47%) şi „reglementarea excesivă” (43%)”, se arată în comunicat.
La nivel regional, disponibilitatea personalului cu abilităţi cheie este privită ca principala ameninţare (51%), urmată de reglementarea excesivă (48%). Ultimele trei ameninţări (incertitudinea geopolitică - 42%, terorismul - 39% şi populismul - 39%) pe care ei le identifică sunt legate de felul în care factorul politic influenţează viaţa societăţii, atât la nivel local cât mai ales la nivel regional.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.