Comisia Europeană a lansat pe 20 mai anul acesta un amplu apel de consultare a opiniei publice (“Call for Evidence”) ca parte a procesului de evaluare a actualului cadru legislativ al UE privind politicile de control al fumatului. Publicaţia suedeză Snusforumet a publicat săptămâna trecută o bază de date cu aproape 24.000 de răspunsuri centralizate, iar un număr covârşitor dintre acestea arată că europenii preferă produsele noi cu nicotină (precum pacheţelele cu nicotină, produsele care încălzesc tutunul sau ţigările electronice) ca alternativă la fumat şi că nu îşi doresc interdictii precum interzicerea aromelor sau a consumului în spaţiile publice interioare, care de altfel i-ar putea face să revină la fumat. Românii preferă produsele care încălzesc tutunul, ca alternativă la fumat, iar restricţiile i-ar putea face să revină la ţigări, relevă studiul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Publicaţia a dezvăluit o bază de date cu aproape 24.000 de răspunsuri centralizate în cadrul unui amplu proces de consultare publică derulat de Comisia Europeană în vara acestui an pentru revizuirea legislaţiei UE privind fumatul. Numărul record de răspunsuri, subliniază Snusforumet, arată că este pentru prima dată când atât de mulţi cetăţeni ai UE s-au exprimat atât de categoric cu privire la o chestiune europeană şi şi-au manifestat preferinţa pentru noile produse cu nicotină. Publicaţia scrie că exerciţiul autorităţilor europene a demonstrat şi cât de necesară este consultarea cetăţenilor înainte de introducerea de noi reglementari, astfel că rămâne de văzut dacă opinia cetăţenilor europeni va fi luată în considerare de către Comisia Europeană.

Comisia Europeană a lansat pe 20 mai anul acesta un amplu apel de consultare a opiniei publice, ca parte a procesului de evaluare a actualului cadru legislativ al UE privind politicile de control al fumatului. Autorităţile publice, companiile, reprezentanţii societăţii civile, precum şi cetăţenii au fost invitaţi să îşi împărtăşească punctele de vedere cu privire la modificările propuse în politicile UE care reglementează produsele cu tutun şi nicotină. Pe parcursul a patru săptămâni, cetăţenii din întreaga Europă au depus un numar record de răspunsuri şi recomandari, depăşind cu mult aşteptările iniţiatorilor. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Conform publicatiei suedeze care a analizat datele, peste 90% dintre răspunsurile şi propunerile înregistrate provin din partea cetăţenilor şi consumatorilor şi nu a instituţiilor sau companiilor, ceea ce arată că problema reglementării produselor cu tutun şi nicotină este una importantă pentru consumatorii din ţările UE.

Un număr covârşitor declară că preferă produsele noi cu nicotină (precum pacheţelele cu nicotină, produsele care încălzesc tutunul sau ţigările electronice) ca alternativă la fumat şi că nu îşi doresc interdictii precum interzicerea aromelor sau a consumului in spatiile publice interioare, care de altfel i-ar putea face să revină la fumat. 

Pacheţelele cu nicotina sau produsele care încălzesc tutunul îi ajută pe fumători să renunţe, relevă rezultatele consultărilor

Peste 500 de răspunsuri, între care aproximativ 470 de consumatori si 40 de organizatii, au oferit o evaluare pozitivă a pacheţelelor cu nicotină fără tutun. Printre altele, ei au afirmat că pacheţelele cu nicotină i-au ajutat să fumeze mai puţin sau să se lase cu totul de fumat. Pe de altă parte, consumatorii europeni au indicat produsele care încălzesc tutunul drept o alternativă mai puţin dăunătoare la fumat şi care, spre deosebire de ţigări, afectează mai puţin mirosul aerului din jur, al pielii sau al respiraţiei gurii.   

De asemenea, aproape 6.000 de români s-au exprimat public în cadrul apelului, iar majoritatea răspunsurilor si exemplelor date de ei sunt pozitive la adresa noilor variante de a consuma tutun, prin încălzire sau prin vapare, disponibile în ultimii ani pe piaţă. Cei care au trecut de la fumat la noile dispozitive indică beneficii precum reducerea numărului de ţigări fumate sau chiar renunţarea completă la fumat, consideră că nu îi mai afectează pe cei din jur, că au redus semnificativ mirosul din case sau de pe haine şi că varietatea foarte mare de arome în care se găsesc aceste produse îi încurajează să facă trecerea de la fumat la aceste variante de produse, mai puţin nocive. 

Potrivit răspunsurilor centralizate publicate online, românii spun că nu sunt de acord cu renunţarea la produsele care încălzesc tutunul, pentru că nu au mai fumat ţigări normale de multă vreme şi nu vor să se întoarcă la ele.

“S-a dovedit că ţigările electronice sunt cu cel puţin 95% mai puţin dăunătoare pentru sănătate decât ţigările obişnuite. Cu ajutorul lor, am reuşit să renunţ la fumat după mai bine de 25 de ani. Fiecare persoană este liberă să decidă pentru corpul său, interzicerea lor ar fi un abuz,” a fost unul dintre răspunsurile românilor participanţi.

Un număr semnificativ de respondenţi au declarat, de asemenea, că nu cred că noile produse cu nicotină ar trebui să fie reglementate la fel de strict ca produsele care ard tutunul. Mai mulţi au avertizat, de asemenea, că vor începe probabil din nou să fumeze dacă ar dispărea produsele cu arome de pe piaţă sau dacă s-ar introduce alte restricţii.

Răspunsurile consumatorilor ar putea fi determinante în legislaţiile adoptate la nivel UE, cât şi la nivelul individual al statelor, având în vedere că un număr foarte mare de respondenţi au declarat că nu cred că produsele care încălzesc tutunul ar trebui reglementate la fel de strict ca produsele clasice din tutun. Un număr alarmant de consumatori au avertizat, de asemenea, că vor începe probabil să fumeze din nou dacă aromele ar disparea. Acest lucru transmite un mesaj clar factorilor de decizie atât de la Comisia Europeană, cât si din România: interzicerea aromelor în alternative mai puţin dăunătoare la ţigări ar conduce într-o direcţie greşită, având în vedere eforturile depuse în ultimii ani, de a încuraja societatea să renunţe la fumat, notează Snusforumet.  

În România, ţara în care abia în ultimii ani a reuşit să diminueze fenomenul contrabandei cu ţigări, modul de reglementare a noilor categorii de produse ar avea un impact major şi în privinţa consumului de produse contrafăcute şi încasările publice de taxe. Având în vedere că produsele moderne sunt deviceuri electronice, acestea sunt mai greu de contrafăcut şi replicat şi, deci, mai uşor de fiscalizat. Dacă s-ar adopta politici care să descurajeze consumatorii acestor produse şi să îi facă să revină la fumat, România s-ar putea confrunta cu consecinţe majore şi în ce priveşte creşterea nivelului contrabandei şi economiei gri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.