Preţurile chiriilor ȋn centrele universitare cresc ȋn fiecare an, ȋncepȃnd cu luna septembrie, în medie cu 25%, comparativ cu lunile de vară, odată cu începerea anului universitar, conform datelor platformei imobiliare Wizmo.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Astfel, chiriile din oraşe precum Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Sibiu, Braşov au înregistrat în această toamnă o creştere de 20-25% faţă de lunile de vară, capitala având cele mai mari creşteri.

“Cei care aleg să studieze ȋn Bucureşti, caută proprietăţile situate cȃt mai central (Universitate, Romană) unde preţurile chiriilor sunt ȋntre 400 şi 550 de euro la apartamentele de 2 camere. Pe locul doi se află locuinţele situate ȋn apropierea staţiilor de metrou, ȋn special cele de pe magistrala Pipera-Berceni, unde chiria costă aproximativ 500 de euro pentru 3 sau chiar 4 camere”, a declarat directorul general al agenţiei imobiliare Silver House Invest, Monica Răschitor, în cadrul comunicatului.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Cele mai importante criterii în alegerea unui apartament sunt proximitatea faţă de metrou, mijloace de transport în comun sau centrele universitare, potrivit studiului. În Bucureşti, cartierele Militari şi Crângaşi sunt variante populare printre studenţii la Politehnică, care reduc, astfel, atȃt cheltuielile cu transportul cȃt şi pe cele aferente locuinţelor din centrul oraşului. Perioada de vârf în evoluţia preţului chiriilor este octombrie-noiembrie, interval în care preţurile chiriilor pot creşte chiar şi cu 35%, în funcţie de poziţia imobilului şi dotările acestuia.

Cei mai mulţi dintre studenţi aleg să împartă chiria cu alţi colegi având în vedere costurile de pe piaţă, potrivit studiului.

“Bugetul lunar alocat chiriei de către un student, este, ȋn medie, de aproximativ 90 de euro ȋn Braşov, 100-110 euro ȋn Constanţa, 180 euro ȋn Cluj şi 150 euro ȋn Bucureşti, în situaţia clasică în care apartamentul este împărţit de mai multe persoane. Aproximativ 80% dintre studenţi aleg să locuiască cu cel puţin ȋncă un coleg, iar proprietăţile preferate sunt apartamentele de 2 sau 3 camere”, a declarat directorul general CAI Imobiliare, Ştefan Pop.

Garsonierele sunt alese preponderent de către cei care stau singuri. Astfel, un student care alege să închirieze singur o garsonieră în Bucureşti plăteşte în medie 250 de euro lunar. În ceea ce priveşte preţul mediu de ȋnchiriere al apartamentelor de 2 camere adăugate pe platforma Wizmo.ro, ȋn perioada 15 august-15 septembrie 2017 acesta a fost de 485 de euro ȋn Cluj şi 500 ȋn Bucureşti, iar al celor de 3 camere, de 650, respectiv 700 de euro, potrivit directorului general al CEO Wizmo.ro, Maarten Deboo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.