Statul Washington a ajuns la un acord prin care va primi 518 milioane de dolari de la distribuitorii de medicamente McKesson, AmerisourceBergen şi Cardinal Health, punând capăt unui proces de luni de zile asupra presupusului rol al companiilor în alimentarea epidemiei de opioide, au anunţat marţi cele trei companii, transmite Reuters.
McKesson va plăti 197 de milioane de dolari, în timp ce AmerisourceBergen şi Cardinal vor plăti fiecare 160,5 milioane de dolari.
Statul Washington a renunţat la un acord naţional de 26 de miliarde de dolari pentru opioide, care îi implică pe cei trei distribuitori de medicamente şi Johnson & Johnson. Ar fi primit până la 417,9 milioane de dolari de la McKesson, Cardinal Health şi AmerisourceBergen în cadrul acelui acord, care a fost finalizat în februarie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acordul este unul dintre cele mai mari din istoria statului Washington, a declarat procurorul general din Washington, Bob Ferguson, într-un comunicat de presă.
”Am fi putut să ne alăturăm majorităţii covârşitoare a statelor şi să ne înţelegem cu cei mai mari distribuitori de opioide, dar am ales să luptăm cu ei în instanţă. Această decizie de a-i duce în instanţă va avea ca rezultat resurse suplimentare semnificative pentru Washington pentru a combate epidemia de opioide”, a spus Ferguson.
Statul acuzase distribuitorii de medicamente că nu au reuşit să împiedice deturnarea pastilelor prescrise pentru utilizare ilegală, în timpul unui proces care a început în noiembrie, în faţa judecătorului Michael Scott de la Curtea Superioară King County, din Seattle.
Statul Washington a dori să obţină 38,2 miliarde de dolari pentru a finanţa tratamentul.
Distribuitorii, care neagă faptele ilegale, au spus că acordul va oferi un ajutor semnificativ comunităţilor afectate de epidemia de opioide din Statele Unite.
Supradozele de opiacee au cauzat peste 500.000 de decese în Statele Unite în ultimele două decenii, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.
Statul Washington s-a numărat printre câteva state care au renunţat la acordul naţional în criza opiaceelor, de 26 de miliarde de dolari, împreună cu Alabama şi Oklahoma. New Hampshire a încheiat un acord cu cei trei distribuitori de droguri, dar nu cu J&J, în timp ce Virginia de Vest nu a făcut parte din acordul naţional din cauza unei înţelegeri prealabile între stat şi cei trei distribuitori de medicamente.
Alabama a ajuns recent la o înţelegere separată de 276 de milioane de dolari cu McKesson, J&J şi Endo International, pe 18 aprilie, evitând un proces care urma să aibă loc împotriva lui McKesson în acea zi.
Virginia de Vest a soluţionat pretenţiile statului împotriva J&J pentru 99 de milioane de dolari, pe 20 aprilie.
Comitate din Virginia de Vest continuă procese împotriva McKesson, AmerisourceBergen şi Cardinal Health. Florida şi Virginia de Vest sunt în prezent în mijlocul unor procese împotriva altor inculpaţi în problema opioidelor. Florida urmăreşte să obţină despăgubiri de la Walgreens Boots Alliance, în timp ce Virginia de Vest cere fonduri de la Teva Pharmaceutical Industries.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.