60% dintre respondenţii unui studiu privind consumul de alcool consideră că spirtoasele făcute în gospodărie sunt mai sănătoase, iar o treime spun că au consumat alcool din surse pe care nu le cunoşteau, arată Spirits România, asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sondajul a fost realizat la solicitarea Spirits România de ivox.ro, prin metoda CAWI, în cursul lunii octombrie 2024, pe un eşantion de 1.095 de respondenţi cu vârsta peste 18 ani, majoritatea fiind public urban.

”Doar 1,5% dintre respondenţii unui sondaj spun că, atunci când achiziţionează o băutură alcoolică, principalul criteriu de care ţin cont este ca aceasta să fie produsă în fabrici legale şi autorizate, în timp ce 60% apreciază că, atunci când vine vorba de băuturi spirtoase, cele făcute în propria gospodărie sunt mai sănătoase”, precizează Spirits România.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Întrebaţi care cred că este cea mai importantă diferenţă între băuturile alcoolice originale şi cele contrafăcute, 77% dintre respondenţi au indicat în mod corect faptul că băuturile originale sunt controlate şi produse din ingrediente de calitate. Deşi jumătate (50,52%) dintre respondenţi menţionează calitatea drept principal factor în achiziţionarea băuturilor acoolice, un procent semnificativ (34%) spun că au consumat băuturi alcoolice din surse pe care nu le cunoşteau, respectiv băuturi fără timbru sau garanţia calităţii sau băuturi produse de persoane pe care nu le cunosc.

Dintre cei care admit că au consumat şi băuturi alcoolice contrafăcute, 68% dau vina pe anturaj în timp ce aproape 1 din cinci respondenţi a indicat ca motiv preţul, respectiv faptul că băuturile contrafăcute pe care le-au consumat erau mai ieftine. Aproape 7% dintre respondenţi au spus explicit că au ales să consume o băutură contrafăcută deoarece au vrut astfel să evite plata accizei către stat, inclusă în preţul băuturii.  

"Calitatea este foarte importantă pentru consumatori, dar şi pentru producători. Este crucial să livrăm produse de calitate, care nu pun în pericol sănătatea consumatorului. Noi deja încercăm să educăm cât mai mult publicul prin campanii de informare privind consumul responsabil. Noţiunea de băutură contrafăcută pare mai degrabă neclară sau insuficient cunoscută. Însă este nevoie şi de mai multă fermitate din partea statului pentru a limita efectele comerţului de alcool contrafăcut care afectează sănătatea oamenilor, dar şi sănătatea bugetului de stat, prin eludarea plăţii taxelor şi a accizei. Este nevoie de un sistem de taxare echitabil, care să permită combaterea fabricării şi comerţului contrafăcut prin ofertă corectă faţă de cumpărători din perspectiva calităţii, dar şi a preţului", a declarat Florin Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Spirits România.

Sondajul a mai arătat şi că aproape două treimi dintre respondenţi (64%) consideră că alcoolul contrafăcut reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate.

“De multe ori, consumul de alcool rămâne un subiect tabu, inclusiv atunci când ne referim la efectele acestuia asupra sănătăţii. Statisticile INSP, valabile la nivelul anului 2019, arată că în România îşi pierd viaţa anual peste 6.700 de persoane în urma unor boli sau tulburări generate de consumul de alcool. Statisticile nu menţionează însă câte din decese şi boli sunt atribuibile consumului de produse contrafăcute, necontrolate. Noi ne dorim un consum de alcool responsabil, din surse sigure şi care să nu pună presiuni suplimentare asupra sistemului de sănătate din România. În aceste condiţii, soluţia corectă este o mai bună educare şi informare a publicului dar şi crearea unui cadru legislativ şi de taxare care să permită producătorilor să ofere băuturi ieftine, produse de calitate, fabricate în condiţii de siguranţă”, a mai declarat Florin Rădulescu.

Spirits Romania este o asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România. Spirits Romania a fost înfiinţata în 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal şi legislativ funcţional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase. Companiile membre asigură peste 3.000 de locuri de munca directe şi 185.000 indirecte. Membrii Spirits Romania exportă băuturi spirtoase de înaltă calitate de toate tipurile în peste 30 de ţari, din Europa, Asia şi America. Spirits Romania este afiliată la SpiritsEurope, organizaţia reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reuneşte peste 31 de asociaţii naţionale din 24 de ţari. Spirits Romania reprezintă principalele companii producătoare şi importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD, Coca-Cola HBC România şi Maspex.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.