Situaţia animalelor de pe cele 11 nave de transport aflate în zona Canalului Suez este monitorizată permanent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), se arată într-un comunicat transmis luni de autoritate, potrivit căruia, cu ajutorul Ambasadei României în Egipt, Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Canalului Suez au ajuns pe nave personal de specialitate, experţi şi medici veterinari, precum şi stocuri suplimentare de hrană şi apă pentru animale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"La nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, celula de criza constituită în urma incidentului din Canalul Suez, a decis întreprinderea de noi acţiuni pentru asigurarea protecţiei animalelor exportate din România cu cele 11 nave care au ca destinaţie tări din Golful Piersic, afectate de blocarea Canalului Suez. Conform datelor oficiale consemnate în certificatele sanitare veterinare pentru export, la bordul acestor nave se află un număr de 105.727 de ovine şi 1.613 bovine”, se arată în comunicat.

ANSVSA a anunţat că a contactat şi că este în permanentă legătură pe această temă cu Comisia Europeană, cu autorităţile competente ale ţărilor din vecinătate, respectiv:  Egipt, Liban, Libia, Siria, Iordania, Israel, Turcia şi Cipru pentru şi solicită sprijin logistic şi de specialitate pentru navele care au exportat animale din România, aflate în zona incidentului.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

“Cu ajutorul Ambasadei României în Egipt, s-a primit sprijinul Ministerului Agriculturii şi Autorităţii Canalului Suez, în sensul că personal de specialitate, experţi şi medici veterinari au fost trimişi pe navele respective şi de asemenea,  stocuri suplimentare de hrană şi apă pentru animalele aflate la bord”, se mai arată în comunicat.

Totodată, s-au făcut demersuri pentru prioritizare navelor cu animale la traversarea Canalului Suez.

Preşedintele ANSVSA, Robert Viorel Chioveanu, s-a deplasat în data de 28.03.2021 la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, unde, alături de specialiştii din cadrul Postului de Control la Frontieră Constanţa Nord, s-a întâlnit cu reprezentanţii exportatorilor de animale implicaţi în incident.

Reprezentanţii exportatorilor au informat că starea de sănătate a animalelor este bună, există suficiente stocuri de furaje şi apă şi s-au făcut demersuri pentru suplimentarea acestora. “În funcţie de evoluţia situaţiei, s-au luat în calcul şi alte opţiuni, cum ar fi debarcarea animalelor în alte porturi din state aflate în apropierea zonei şi continuarea tranzitului până la destinaţie pe cale rutieră, cu feribotul sau chiar returnarea în portul Constanţa”,se mai arată în comunicat.

Potrivit ANSVSA, activităţile de export de animale către ţările din zona Golfului Persic care utilizează Canalul Suez ca rută de transport sunt temporar suspendate, până la o dată care va fi comunicată ulterior.

ANSVSA este în permanent contact şi cu reprezentanţii transportatorilor şi ai operatorilor economici pentru a fi la curent cu desfăşurarea evenimentelor şi a interveni unde este cazul.

Traficul maritim în Canalul Suez a fost reluat luni, în urma aducerii pe linia de plutire a portcontainerului Ever Given, care a eşuat săptămâna trecută şi a blocat canalul, anunţă Autoritatea Canalului Suez (SCA), relatează Reuters. Armatorul navei, Evergreen Line, a confirmat într-un comunicat că portcontainerul a fost adus complet pe linia de plutire.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.