Iranul a declarat luni că situaţia sa nu va fi dictată de interese străine, în timp ce Rusia şi-a menţinut poziţia de a lega relansarea unui acord nuclear din 2015 de sancţiunile occidentale care i-au fost impuse în urma invadării Ucrainei, spunând că pactul nu poate discrimina participanţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După 11 luni de discuţii intense între Teheran şi puterile mondiale, la Viena, pentru a reactiva acordul nuclear, toate părţile implicate în negocieri au declarat că un acord este aproape.

Însă, sâmbătă, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova vrea o garanţie din partea Statelor Unite că relaţiile comerciale, investiţiile şi cooperarea sa militar-tehnică cu Iranul nu vor fi împiedicate de sancţiunile care i-au fost impuse de când a invadat Ucraina.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a declarat că Teheranul nu va permite ”niciunor elemente străine să îi submineze interesele naţionale”, a informat luni presa de stat iraniană, în timp ce Ministerul de Externe a anunţat că aşteaptă o explicaţie din partea Rusiei.

Câteva ore mai târziu, Lavrov i-a spus ministrului iranian Abdollahian, într-o conversaţie telefonică, că acordul nuclear reactivat nu ar trebui să permită nicio discriminare între participanţi.

”S-a subliniat că revigorarea JCPOA trebuie să asigure ca toţi participanţii să aibă drepturi egale în ceea ce priveşte dezvoltarea nestingherită a cooperării în toate domeniile, fără nicio discriminare”, a declarat Lavrov, folosind acronimul pentru acordul din 2015.

Franţa a avertizat luni Rusia să nu recurgă la şantaj în legătură cu eforturile de a relansa acordul.

Preţurile petrolului au atins luni cel mai ridicat nivel din 2008, pe fondul temerilor legate de aprovizionarea pieţei, deoarece Statele Unite şi aliaţii europeni au luat în considerare interzicerea importurilor de petrol ruseşti, în timp ce şansele unei reveniri rapide a ţiţeiului iranian pe pieţele globale au scăzut.

Pactul de restrângere a programului nuclear al Teheranului în schimbul reducerii sancţiunilor a fost abandonat de SUA sub fostul preşedinte Donald Trump, în 2018.

Deşi s-au făcut progrese în direcţia restabilirii acestuia, diplomaţii au declarat pentru Reuters că mai trebuie rezolvate mai multe probleme cheie în cadrul discuţiilor, inclusiv măsura în care sancţiunile împotriva Iranului vor fi anulate.

Oficialii occidentali spun că există un interes comun în evitarea neproliferării nucleare şi încearcă să stabilească dacă ceea ce cere Rusia se referă doar la angajamentele sale faţă de acordul cu Iranul.

Ar fi uşor de gestionat, dar oricare alte cereri ar fi problematice, spun ei.

Un oficial al preşedinţiei franceze a îndemnat Rusia să evalueze ce esteîn joc la Viena, ”adică revenirea Iranului la respectarea obligaţiilor sale în temeiul JCPOA”, referindu-se la acordul din 2015 sub numele său oficial, Planul de acţiune cuprinzător comun.

”Pentru că altfel, în realitate, este doar şantaj şi nu diplomaţie”, a spus el reporterilor.

Un diplomat european a adăugat: "Ruşii chiar încearcă şi iranienii nu sunt mulţumiţi, deşi bineînţeles că nu spun prea multe în public. Încercăm să găsim o cale de a trece".

Negociatorii europeni au părăsit temporar discuţiile, deoarece cred că au mers cât de departe au putut şi acum rămâne la latitudinea celor doi principali protagonişti să cadă de acord, au spus trei diplomaţi.

Cel mai înalt oficial de securitate al Iranului, Ali Shamkhani, a cerut luni Washingtonului să ia decizii politice.

”Prioritatea negociatorilor iranieni este să rezolve problemele rămase care sunt considerate (o)... linie roşie. Accesul rapid la un acord puternic necesită noi iniţiative din partea tuturor părţilor”, a scris Shamkhani pe Twitter.

Preocupările Rusiei cu privire la impactul sancţiunilor occidentale asupra relaţiilor sale cu Iranul urmează unui impuls al înalţilor oficiali iranieni pentru legături mai strânse, de când liderul de orietnară mai dură Ebrahim Raisi a devenit preşedinte anul trecut.

Autoritatea supremă a Iranului, Liderul Suprem ayatollahul Khamenei, a cerut relaţii mai strânse cu Rusia din cauza neîncrederii sale profunde faţă de Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.