Rezervele valutare gestionate de Banca Naţională a României (BNR) au crescut în luna mai cu 1,2 miliarde euro (3,8%) faţă de sfârşitul lunii precedente, ajungând la 32,67 miliarde euro, în special ca urmare a emisiunii de obligaţiuni în euro a Ministerului Finanţelor, în valoare de 1 miliard de euro, arată datele publicate miercuri de banca centrală.
La 30 aprilie, rezervele se situau la 31,47 miliarde euro.
Astfel, în mai au intrat în rezervele valutare 1,45 miliarde euro, cea mai mare parte a sumei provenind din emisiunea de euroobligaţiuni a statului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Îh 19 mai, Ministerul Finanţelor a atras de pe pieţele internaţionale 1 miliard de euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe 12 ani, pentru care cererea a fost aproape dublă. Titlurile au fost plasate la un randament de 2,992% pe an, investitorii din Germania, Austria şi România contribuind cu 39% din sumă.
Pe de altă parte, la rezervele valutare au avut loc ieşiri de 250 milioane euro în luna mai, în principal din modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci şi din plata ratelor şi dobânzilor la datoria publică în valută.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, însă valoarea acesteia a scăzut la 3,62 miliarde euro, de la 3,737 miliarde euro la finalul lunii aprilie, pe fondul scăderii cotaţiilor internaţionale ale metalului galben.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...