Specialiştii au transmis, duminică, o serie de recomandări pentru salvarea animalelor, în contextul inundaţiilor prognozate. Animalele nu trebuie legate, astfel încât să se poată salva dacă sunt surprinse de apă. De asemenea, trebuie asigurate locuri pentru adăpostirea lor, dar şi hrană şi apă. În plus, ANSVSA avertizează asupra riscului apariţiei unor boli grave, care se pot transmite de la animale la oameni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Dezlegaţi-vă câinii. Numai aşa se pot salva, în caz de inundaţii. Lanţul înseamnă moarte. Vă cerem să conştientizaţi pericolul avertizărilor meteo şi să aveţi grijă de animalele voastre. Aşa cum au avut şi ele şi au păzit casele. Dezlegaţi-vă câinii! Dacă puteţi, adăpostiţi-i undeva. Băgaţi-vă şi pisicile la adăpost, nu le mai lăsaţi să umble singure pe vremea asta. E complet normal şi uman să ne pese de toate fiinţele, au transmis, duminică, pe Facebook, reprezentanţii Protecţia Animalelor CJ Ilfov.

O serie de recomandări a transmis şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În primul rând, este vorba despre identificarea zonelor care ar putea fi afectate şi mutarea animalelor în zone mai sigure.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”De asemenea, animalele nu trebuie să fie ţinute legate, toate animalele trebuie să fie dezlegate, astfel încât să se poată salva. Suplimentar, accesul în adăposturile animalelor sau padocuri trebuie să fie facil, astfel încât animalele să poată fi mutate uşor”, a transmis ANSVSA.

Atunci când se planifică intervenţia pentru salvarea animalelor de fermă şi de companie din calea inundaţiilor, trebuie avute în vedere următoarele etape:

  • Asigurarea unui adăpost pentru animalele salvate;
  • Furnizarea de apă şi furaje animalelor înfometate şi însetate;
  • Furnizarea de tratament veterinar sau de mijloace de profilaxie pentru animalele bolnave sau cele cu risc ridicat de îmbolnăvire;
  • Eliminarea prin metode umane a animalelor care sunt în suferinţă şi pentru care nu se mai poate interveni terapeutic.

În cadrul etapelor de salvare şi transport al animalelor către zone sigure faţă de inundaţii, trebuie evitate, pe cât posibil, următoarele tipuri de manipulări ale animalelor:

  • Lovirea animalelor cu mâna sau cu piciorul;
  • Aplicarea unei presiuni într-o zonă sensibilă a corpului animalelor, care să le provoace durere sau suferinţă inutilă;
  • Suspendarea animalelor prin mijloace mecanice, ridicarea sau târârea animalelor de cap, urechi, coarne, picioare, coadă sau blană, sau manipularea acestora într-un mod care le provoacă durere sau suferinţă inutilă, precum şi utilizarea vergelelor sau a altor instrumente ascuţite.

”Precizăm că precipitaţiile abundente şi inundaţiile recente ne determină să avertizăm deţinătorii de animale din zonele afectate, dar şi din restul ţării, asupra riscului apariţiei şi evoluţiei unor boli grave, care se pot transmite de la animale la oameni. Importanţa acţiunilor sanitare veterinare, în special a vaccinărilor, constă în faptul că incidenţa unor boli, care în mod normal sunt controlate, ar putea creşte. Activitatea desfăşurată de către serviciile sanitare veterinare are un dublu scop: de a menţine starea de sănătate a efectivelor de animale şi de a proteja cetăţenii de pericolul bolilor transmisibile de la animale la om”, a transmis ANSVSA.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.