Companiile imobiliare din Europa se aşteaptă la o creştere a investiţiilor pe piaţa imobiliară în a doua jumătate a acestui an, după ce în 2020, volumul tranzacţiilor imobiliare din Europa a scăzut cu 27%, la 254 miliarde de euro, arată un raport realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land. Cele mai atractive cinci oraşe europene pentru investiţiile imobiliare în acest an sunt Berlin, Londra, Paris, Frankfurt şi Amsterdam.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Companiile imobiliare din Europa se aşteaptă la o creştere a investiţiilor pe piaţa imobiliară în a doua jumătate a acestui an, după scăderea din 2020, dinamica acestora depinzând însă de campaniile de vaccinare a populaţiei şi de măsurile adoptate de guverne ca răspuns la criza pandemică”, potrivit raportului “Global Outlook: Emerging Trends in Real Estate”, realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land.

În 2020, volumul tranzacţiilor imobiliare din Europa a scăzut cu 27%, la 254 miliarde de euro, logistica şi sectorul rezidenţial fiind vedetele anului trecut. De altfel, potrivit datelor Real Capital Analytics (RCA), este pentru prima dată când investiţiile în apartamente şi logistică au fost mari decât sumele alocate pentru clădirile de birouri. Astfel, sectorul rezidenţial şi cel logistic au ajuns la un nivel record de 37% din întreaga activitate de tranzacţii din Europa în 2020.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Pandemia COVID-19 a accelerat unele tendinţe care se manifestau deja pe piaţa imobiliară europeană, inclusiv în România, cum sunt investiţiile în logistică şi locuinţe. Iar această tendinţă va continua. Spre exemplu, locuinţele mai accesibile sau de închiriat satisfac o nevoie de bază în societate, dar reprezintă şi o investiţie defensivă, prudentă, într-un moment de incertitudine economică. Birourile sunt încă un subiect sensibil, fiind segmentul cel mai afectat de criza sanitară. Totuşi efectele mai grave asupra acestui segment au fost limitate de politicile de relaxare cantitativă ale statelor, prin care valorile şi chiriile s-au menţinut remarcabil de bine”, a declarat Francesca Postolache, partener PwC România.

Pieţele care au reuşit să treacă cel mai bine peste anul 2020 au fost cele care s-au bazat pe capitalul intern. Anul trecut, Germania şi-a păstrat poziţia de cea mai atractivă piaţă europeană pentru investiţii imobiliare. La polul opus cele mai afectate pieţe au fost cele din Spania şi Portugalia deoarece au depins foarte mult de investitorii străini, în special din SUA.

Şi în acest an, investitorii imobiliari din Europa se orientează tot spre active din sectoare minim perturbate de criza sanitară, precum logistica/industrial şi rezidenţial, dar şi spre oraşele importante ale Europei, care oferă lichiditate şi stabilitate. Astfel, cele mai atractive cinci oraşe europene pentru investiţiile imobiliare în acest an sunt Berlin, Londra, Parisul, Frankfurt şi Amsterdam.

Logistica este văzută ca „un câştigător în fiecare regiune” (Asia, Europa şi America), datorită creşterii impresionante a comerţului electronic. Majoritatea jucătorilor din industrie văd această evoluţie ca pe o tendinţă structurală, nu ciclică, existând totuşi îngrijorări cu privire la preţuri.

Şi dacă în Asia investitorii s-au orientat cu predilecţie către sectorul logistic, în America şi Europa jucătorii din piaţă văd oportunităţi mari şi în sectorul rezidenţial.

”În ceea ce priveşte sectorul de birouri, studiul arată că este greu de prezis ce se va întâmpla, având în vedere că tot mai mulţi angajaţi lucrează de acasă, iar companiile sunt tot mai preocupate de bunăstarea lor. La aceste preocupări se mai adaugă şi faptul că oamenii nu mai sunt dispuşi să mai facă naveta în oraşele mari. Aceste evoluţii vor avea un impact negativ în activitatea de închiriere a spaţiilor de birouri din acest an şi în 2022, deoarece marii chiriaşi amână deciziile sau se bazează pe munca de la distanţă. Totuşi, investitorii imobiliari susţin că firmele şi angajaţii lor vor dori în cele din urmă să se întoarcă la birou, dar într-un sistem hibrid, în care să lucreze mai mult de acasă faţă de perioada de dinaintea pandemiei”, arată raportul.

Deşi cumpărăturile esenţiale s-au dovedit a fi excepţii notabile în pandemie, retailul offline a fost foarte afectat. Astfel că focusul pe online va continua, perspectivele generale de investiţii în retail pentru 2021 rămânând sumbre în SUA, zone din Europa şi Asia Pacific. Totuşi, investitorii sunt în continuare interesaţi de active de retail subevaluate.

”Niciun sector nu a fost lovit atât de puternic de pandemia COVID-19 precum turismul. Deşi unele prognoze sugerează că turismul internaţional nu va reveni la niveluri pre pandemice până în anul 2025, totuşi este prefigurată o revigorare pe fondul campaniilor de vaccinare şi de relaxare a restricţiilor de călătorie”, relevă raportul.

Raportul “Emerging Trends in Real Estate” a fost realizat în luna martie a acestui an de Institutul Urban Land şi PwC în rândul managerilor din SUA şi Canada, Europa şi Asia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.