Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a solicitat Primăriei Generale a Capitalei să mărească subvenţia anuală acordată din bugetul local cu 137,3 milioane lei (cu TVA) pe an, ca urmare a creşterii costurilor de transport şi distribuţie, pentru ca populaţia din Bucureşti rămasă în sistemul centralizat de încălzire să nu plătească mai mult pentru apă caldă şi căldură, arată un proiect de Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Primăria Capitalei a transmis presei un comunicat în care dă asigurări că preţul plătit de populaţie nu va creşte.
Potrivit proiectului de Hotărâre, tarifele de transport şi distribuţie au crescut, de la 1 iulie, cu 31,8/32,9%, ceea ce a majorat automat costurile RADET.
"În cazul în care se vor adopta tarifele şi preţurile avizate pentru serviciile avizate de RADET în condiţiile în care preţul energiei termice furnizate populaţiei rămâne nemodificat, va fi necesară suplimentarea veniturilor RADET cu circa 137.300.000 lei lei/an (inclusiv TVA). Suma reprezintă necesarul suplimentar al veniturilor anuale pentru o creştere cu 34,93 lei/Gcal (fără TVA) a tarifului de transport şi distribuţie", arată proiectul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Reprezentanţii autoritţilor locale dau asigurări că facturile bucureştenilor nu vor creşte.
"Cetăţeanul va plăti acelaşi preţ. Este singura soluţie pentru redresarea financiară a RADET. Din 2011 au crescut toate costurile, curentul electric, agentul termic. Practic, toate preţurile au crescut, gazele naturale. Numai aşa se putea remedia. Odată cu finalizarea fuziunii, costurile cu agentul termic ar putea scădea prin echilibrare", a declarat vineri Sorin Chiriţă, City Manager al Bucureştiului, îla Digi 24.
El a dat asigurări că bugetul Primăriei Capitalei poate acoperi subvenţia, care este necesară pentru a menţine sistemul centralizat de încălzire.
"Această majorare a subvenţiei (...) este o plată pentru menţinerea unui oraş curat, principiul pentru care se plătesc aceste subvenţii este acela „poluatorul plăteşte”. (...) Imaginaţi-vă ce ar însemna Bucureştiul cu sute de mii de centrale de apartament. Ar fi o situaţie aproape catastrofală. Pe lângă faptul că nu există capacitatea tehnică, nici măcar financiară, de a asigura reţea de distribuţie a gazelor pe Bucureşti pentru centralele de apartament", a mai spus Chiriţă.
Ulterior, Primăria Capitalei a dat asigurări, într-un comunicat transmis presei, că "bucurestenii nu vor plăti mai mult pentru apă caldă şi căldură - creşterea de preţ va fi suportată de PMB sau prin scăderea cotei de tva la 5%, conform modificării legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.