Racheta Falcon 9 a SpaceX este consemnată la sol, în aşteptarea unei investigaţii, după o defecţiune rară produsă joi, în timpul zborului efectuat pentru a transporta 20 de sateliţi îndreptaţi spre orbita joasă a Pământului, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Misiunea, cunoscută sub numele de “Starlink Group 9-3”, a fost lansată de la Baza Forţelor Spaţiale Vandenberg din California, joi seară.

Prima treaptă inferioară a rachetei, sau boosterul, a funcţionat conform aşteptărilor înainte de a se întoarce pe Pământ.

Dar al doilea tronson superior al rachetei nu a reuşit să-şi reaprindă motorul aşa cum era planificat şi a fost distrusă, a confirmat CEO-ul SpaceX, Elon Musk.

”Repornirea tronsonului superior pentru a ridica perigeul a dus la o explozie a motorului (dezasamblarea rapidă, neprogramată- RUD), din motive necunoscute în prezent”, a scris Musk într-o postare pe reţelele sociale.

RUD, sau ”dezasamblarea rapidă neprogramată”, este un termen pe care SpaceX îl foloseşte pentru a se referi la un eveniment exploziv sau distructiv.

Falcon 9 este consemnată la sol până când Administraţia Federală pentru Aviaţie semnează investigaţia SpaceX a incidentului, a confirmat autoritatea federală de reglementare.

”FAA va fi implicată în fiecare pas al procesului de investigaţie şi trebuie să aprobe raportul final al SpaceX, inclusiv orice acţiuni corective”, a spus agenţia într-o declaraţie pentru CNBC.

Misiunea Starlink a fost cea de-a 69-a lansare Falcon 9 a anului - compania având o medie a ritmului de lansare la fiecare două până la trei zile în 2024 - dar investigaţia va întârzia probabil lansările planificate în săptămânile următoare, inclusiv două misiuni cu echipaj: Polaris Dawn, privată, şi  Crew-9 a NASA.

SpaceX a desfăşurat cei 20 de sateliţi Starlink în misiunea de joi, dar a remarcat că defecţiunea motorului din al doilea tronson înseamnă că sateliţii se află ”pe o orbită mai joasă decât cea prevăzută”.

Încă de vineri dimineaţă, compania a declarat că a luat contact cu cinci până acum şi că încearcă să folosească propulsoarele de la bord ale sateliţilor pentru a-i urca mai sus pe orbită, pentru a evita arderea în atmosferă.

”Actualizăm software-ul prin satelit pentru a rula propulsoarele de ioni la echivalentul lor cu warp 9”, a scris Musk, adăugând că ”probabil nu va funcţiona, dar merită încercat”.

Falcon 9 a avut un succes de neegalat timp de aproape un deceniu, obţinând peste 300 de lansări orbitale succesive consecutive, de la eşecul său anterior în zbor din iunie 2015, în timpul misiunii de transport marfă CRS-7 a NASA.

În total, Falcon 9 a SpaceX a lansat 354 de misiuni pe orbită, dintre care peste 300 au avut aterizări reuşite şi au dus la reutilizarea rachetelor de amplificare de peste 280 de ori.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.