Promateris, grup industrial român şi lider în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile, a anunţat miercuri că va instala un sistem fotovoltaic la fabrica companiei din Buftea, judeţul Ilfov, care să contribuie la tranziţia către energia verde. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Promateris, grup industrial român şi lider în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile, anunţă obţinerea unui nou grant din partea EEA & Norway Grants, în cadrul proiectului „Producţia de Energie Verde pentru fabricarea de ambalaje bio-based şi compostabile.” Proiectul este dezvoltat de Promateris în parteneriat cu compania norvegiană, Norsk Energi, şi prevede instalarea unui sistem fotovoltaic la fabrica companiei din Buftea, judeţul Ilfov, care să contribuie la tranziţia către energia verde a Promateris prin înlocuirea utilizării energiei pe bază de combustibili fosili cu energia solară”, anunţă compania.

Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile.

„În anul 2019 am început un amplu proiect de decarbonizare a activităţii Promateris prin dezvoltarea unei noi generaţii de ambalaje, bio-based, biodegradabile şi compostabile. Prin urmare, într-o perioadă de doar trei ani, am reuşit să implementăm o serie de măsuri în vederea decarbonizării companiei, precum: reciclarea a 100% din deşeurile industriale, integrarea locală a producţiei de materii prime, eco-proiectarea produselor şi fabricarea ambalajelor bio-based şi compostabile în locul celor tradiţionale din polietilenă. Prin noul proiect ne propunem să înlocuim utilizarea energiei tradiţionale cu cea din resurse regenerabile în procesul de producţie. Angajamentul nostru faţă de mediul înconjurător este unul ferm, iar acest proiect ne va aduce şi mai aproape de obiectivul nostru de a fabrica ambalaje care să aibă cea mai scăzută amprentă de carbon la nivelul întregii pieţe din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Proiectul dezvoltat de Promateris împreună cu Norsk Energi este estimat să fie finalizat în luna mai 2023.

Sistemul fotovoltaic care va fi instalat la fabrica Promateris va aduce economii semnificative pentru companie, prin reducerea anuală cu 1.141 MWh a energiei electrice convenţionale. Energia verde obţinută va fi utilizată în producţia de ambalaje bio-based şi compostabile şi reprezintă aproximativ 19% din necesarul de energie al Promateris. Acest sistem va oferi companiei protecţie împotriva modificărilor care au loc la nivelul tarifelor de energie electrică şi va reduce dependenţa de surse externe de energie.

Energia verde produsă de acest sistem fotovoltaic va determina reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 341.053 tone/an, fapt care este în conformitate cu reglementările şi obiectivele UE şi naţionale şi contribuie la strategia UE de a obţine neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

”Pentru Promateris, acest proiect va contribui la creşterea competitivităţii companiei şi îmbunătăţirea portofoliului de produse, reducând şi mai mult amprenta de carbon realizată la fabrica din Buftea. Acest lucru va facilita extinderea Promateris pe noi pieţe din Europa Centrală şi de Est. Pentru un orizont de timp de cinci ani, beneficiile aduse de acest proiect se vor reflecta în reducerea cu 5.703.240 kWh a energiei pe bază de combustibili fosili, reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 1.705.265 tone, iar portofoliul de produse al Promateris va avea cea mai scăzută amprentă de carbon existentă în piaţa de ambalaje bio-based, biodegradabile şi compostabile din CEE”, arată compania.

Acesta este cel de-al treilea proiect al Promateris care va fi realizat cu fonduri norvegiene. În iunie 2021, compania a încheiat primul proiect dezvoltat cu astfel de fonduri – „Europa Verde – Tehnologii eficiente pentru fabricarea de produse inovatoare şi ecologice”. Proiectul a avut o valoare de 2,6 milioane de euro, din care valoarea grantului a fost de 950.000 de euro şi a vizat dezvoltarea de produse inovatoare, realizate din bio-plastic, ce au la bază amidonul de porumb. Cel de-a doilea proiect dezvoltat de companie cu astfel de granturi a fost „Decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based”.

Investiţia totală s-a ridicat la 1,6 milioane de euro, din care valoarea grantului a fost de 744.000 de euro. Proiectul va fi finalizat în octombrie 2022 şi vizează realizarea de către Promateris a materiei prime biodegradabile şi compostabile pe bază de amidon de porumb în fabrica din Buftea. În urma finalizării acestui proiect, Promateris va deveni prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb.

Promateris (BVB: PPL) este o companie listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti. Promateris este specializată în producţia de ambalaje de ultimă generaţie, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile şi compostabile. În fabrica din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unică folosinţă, precum o gamă largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume şi fructe, saci menajeri, mănuşi), dar şi produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire). Promateris operează trei linii de business: Bio-based şi compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deşeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producţie; Compound-uri tehnice, prin care sunt dezvoltate şi fabricate granule destinate producţiei de cabluri electrice.

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.