Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din Romania, a înregistrat în primul trimestru al anului un profit net de 1,326 miliarde lei, în scădere cu 23%, de la 1,723 miliarde lei în primul trimestru al anului trecut, arată raportul transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Veniturile au scăzut cu 22%, la 2,53 miliarde lei în primele trei luni ale anului.

”În primele trei luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influenţate de diminuarea preţurilor de vânzare a energiei electrice, cât şi a cantităţii de energie electrică vândută, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie”, arată raportul.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Producţia de energie electrică brută s-a diminuat cu 3%, la 4.403 GWh, de la 4.531 GWh în perioada similară a anului trecut.

”Energia produsă şi vândută (producţia netă) a înregistrat o uşoară scădere de 3% în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior, înregistrându-se o cantitate de 4.475 GWh în perioada ianuarie-martie 2024. Această scădere a fost determinată în special de condiţiile hidrologice înregistrate în luna martie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (6.054 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aprox. 15% faţă de perioada similară a anului 2023”, mai arată raportul.

Compania are  o capitalizare de 60,76 miliarde lei.

”Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaţionale şi financiare în scădere pentru primele 3 luni ale anului 2024, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, în linie cu previziunile bugetare. Marja operaţională şi marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 2%, respectiv 1% fata de perioada similara a anului 2023, în principal ca urmare a diminuării preţurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât şi în piaţa interconectată europeană) şi a cantităţii de energie electrică vândută”, se precizează în raport.

Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piaţa Reglementată a BVB şi a intrat la tranzacţionare sub simbolul H2O, oferta publică iniţială a Hidroelectrica fiind cea mai mare ofertă din Europa şi a treia cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate în 2023.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania,  esenţială pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi – în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deţine – conform ultimelor date oficiale, o cotă de 12.81% din piaţa de furnizare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.