Preţurile petrolului au urcat joi la cele mai ridicat nivele din mai mult de trei ani, pe fondul scăderii stocurilor în Statele Unite şi a măsurilor Arabiei Saudite de susţinere a creşterii cotaţiilor prin limitarea livrărilor, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut până la 74,02, cel mai ridicat nivel atins după 27 noiembrie, iar ulterior au fost tranzacţionate în urcare cu 0,5% faţă de închiderea de miercuri.
Petrolul american WTI este cotat în creştere cu 0,4%, la 68,75 dolari pe baril, după ce anterior a atins 68,95 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2 decembrie 2014.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Creşterea se datorează datelor referitoare la stocuri publicate seara trecută în Statele Unite şi a primelor de risc legate de tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, dar aceste prime de risc vor fi de scurtă durată, fiind probabil ca investitorii să normalizeze preţurile odată cu atenuarea tensiunilor”, a declarat Barnabas Gan, analist la OCBC.
El a apreciat că preţurile sunt un pic prea mari, pe termen scurt, şi că va fi nevoie de semnale clare de îmbunătăţire a factorilor fundamentali.
Reprezentanţii OPEC şi ai statelor partenere se vor întâlni vineri, la Jeddah, Arabia Saudită, pentru a discuta despre efectul acordului de reducere a producţiei pentru eliminarea suplusului de ofertă din piaţă.
Reuters a relatat miercuri că Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, ar dori ca preţurile petrolului să crească la 80 sau chiar la 100 de dolari pe baril, ceea ce sugerează că autorităţile de la Riad nu vor modificarea acordului.
În Statele Unite, Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei a anunţat miercuri că stocurile de petrol au scăzut cu 1,1 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 13 aprilie, la 427,57 milioane de barili, nivel apropiat de media ultimilor cinci ani, de aproximativ 420 de milioane de barili.
Preţurile sunt susţinute şi de aşteptările că Statele Unite vor reintroduce sancţiunile împotriva Iranului, al treilea mare producător de petrol din cadrul OPEC, ceea ce ar reduce şi mai mult oferta de ţiţei din Orientul Mijlociu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.