Preţurile petrolului au scăzut luni cu peste 1 dolar barilul, după ce oficialii israelieni au declarat că vor să evite atragerea Orientului Mijlociu într-un război total, în timp ce răspund la un atac mortal cu rachete în Înălţimile Golan, zonă ocupată de Israel, produsă în weekend, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent, cu livrare în septembrie, au scăzut cu 1,39 USD, la 79,74 USD pe baril, reprezentând o pierdere de 1,7%.
Preţul ţiţeiului american a scăzut cu 1,40 USD, la 75,76 USD pe baril, respectiv o scădere de 1,8%.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Doi oficiali israelieni au declarat luni că Israelul vrea să lovească Hezbollah, gruparea libaneză susţinută de Iran, ţară pe care o învinovăţeşte pentru atacul de sâmbătă care a ucis 12 copii şi adolescenţi, fără a declanşa un conflict la nivel regional.
”Aceasta înseamnă că o încetare a focului în Gaza ar putea să nu fie prea îndepărtată în viitor”, a declarat Bob Yawger, director pentru viitorul energiei la Mizuho, din New York.
Duminică, cabinetul de securitate al Israelului a autorizat guvernul premierului Benjamin Netanyahu să decidă ”modul şi momentul” unui răspuns la atacul produs pe un teren de fotbal.
Israelul a promis represalii în Liban împotriva Hezbollah-ului susţinut de Iran, care a negat responsabilitatea pentru atac.
Avioanele israeliene au lovit duminică ţinte în sudul Libanului.
Tensiunile au stârnit îngrijorarea investitorilor cu privire la impactul potenţial asupra producţiei de ţiţei din cea mai mare regiune producătoare de petrol din lume, dar până acum producţia nu a fost afectată.
În ciuda reînnoirii tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, lipsa oricăror întreruperi în aprovizionare limitează orice reacţie pozitivă a preţurilor. Preocupările legate de cererea de petrol, determinate de datele economice slabe din China, sunt un alt factor care nu ajută la preţul petrolului în prezent”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.
Indicii de referinţă Brent şi WTI au pierdut 1,8% şi, respectiv, 3,7% săptămâna trecută, din cauza cererii slăbite din China şi a speranţelor unui acord de încetare a focului în Gaza.
Datele publicate în această lună au arătat că importurile totale de păcură din China au scăzut cu 11% în prima jumătate a anului 2024, stârnind îngrijorări cu privire la perspectiva mai largă a cererii în cel mai mare importator de ţiţei din lume.
De asemenea, preţurile au scăzut la sfârşitul săptămânii trecute din cauza ştirilor că uriaşa rafinărie de petrol Dangote din Nigeria revinde stocuri de ţiţei american şi nigerian, după probleme tehnice la uzină.
Între timp, pieţele urmăresc producătorul de petrol Venezuela, după ce autoritatea electorală a ţării a declarat că preşedintele Nicolas Maduro a câştigat un al treilea mandat cu 51% din voturi, în ciuda mai multor sondaje la ieşirea din sondaj care indică o victorie a opoziţiei.
Statele Unite au declarat anterior că îşi vor ”calibra” politica de sancţiuni faţă de Venezuela în funcţie de modul în care se desfăşoară alegerile în ţara membră a OPEC.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.