Preţul petrolului Brent a urcat luni la peste 121 de dolari pe baril, atingând un maxim al ultimelor două luni, deoarece China a relaxat restricţiile legate de Covid-19, iar traderii au estimat că Uniunea Europeană va ajunge în cele din urmă la un acord pentru a interzice importurile de petrol ruseşti, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bursele americane au fost închise din cauza unei sărbători legale în Statele Unite.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent cu livrare în iulie, care vor expira marţi, a închis în urcare cu 2,24 dolari, sau cu 1,9%, la 121,67 dolari pe baril.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,99 dolari, sau cu 1,7%, la 117,06 dolari pe baril, la ora 18:03 GMT (21:03 ora României), extinzând câştigurile solide înregistrate săptămâna trecută.

”Un motiv invocat pentru acest lucru este ridicarea iminentă a restricţiilor legate de coronavirus în Shanghai, care stârneşte speranţe că cererea de petrol va creşte din nou în China”, au declarat analiştii de la Commerzbank într-o notă către clienţi.

Shanghai-ul a anunţat încetarea restricţiilor impuse timp de două luni din cauza Covid-19 şi va permite marii majorităţi a oamenilor din cel mai mare oraş al Chinei să-şi părăsească casele şi să-şi conducă maşinile începând de miercuri.

Între timp, reprezentanţii UE se întrunesc luni şi marţi pentru a discuta un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, pe care Moscova o numeşte ”operaţie militară specială”.

”Europa sa discutat despre asta timp de aproape o lună, dar piaţa stabileşte din ce în ce mai mult preţul  în funcţie de acest risc (sancţiunile suplimentare)”, a declarat Daniel Ghali, strateg senior pentru mărfuri la TD Securities din Toronto.

Ţările UE nu au reuşit să cadă de acord asupra unei interdicţii a importului de petrol rusesc, în ciuda negocierilor de ultim moment înainte de începerea summitului de la Bruxelles.

Dar liderii celor 27 de ţări UE vor fi de acord, în principiu, cu un embargo petrolier, a arătat un proiect al concluziilor lor la summit, lăsând în acelaşi timp detaliile practice şi deciziile grele pentru mai târziu.

Orice interdicţie suplimentară asupra petrolului rusesc ar înăspri oferta pe o piaţă de ţiţei deja tensionată, pe fondul cererii în creştere de benzină, motorină şi combustibil pentru avioane înaintea sezonului de vârf al cererii de vară în Statele Unite şi Europa.

Subliniind stensiunile pieţei, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, un grup numit OPEC+, urmează să respingă apelurile occidentale de a accelera creşterile producţiei atunci când se vor întâlni joi. Ei vor respecta planurile existente de a-şi creşte ţinta de producţie din iulie cu 432.000 de barili pe zi, au declarat şase surse din OPEC+ pentru Reuters.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.