Preţurile petrolului au crescut luni, iar petrolul Brent s-a apropiat de 87 de dolari pe baril, investitorii pariând că oferta globală va rămâne strânsă, deşi limitările de producţie ale producătorilor majori au fost parţial compensate de o creştere a producţiei libiene, transmite Reuters.
Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 42 de cenţi, sau cu 0,5%, până la 86,48 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor a atins cel mai ridicat nivel din 3 octombrie 2018, de 86,71 dolari pe baril.
Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a crescut cu 53 de cenţi, sau cu 0,6%, la 84,35 dolari pe baril, după ce a atins cel ridicat nivel din 10 noiembrie, de 84,78 dolari pe baril.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Tranzacţiile au fost reduse din cauza sărbătorii americane care îl comemorează pe luptătorul pentru drepturile civile Martin Luther King Jr.
”Optimismul continuă, deoarece OPEC+ nu oferă suficient petrol pentru a satisface cererea globală puternică”, a declarat un analist al Fujitomi Securities, Toshitaka Tazawa.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţi producători importanţi, inclusiv Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, relaxează treptat reducerile de producţie implementate atunci când cererea s-a prăbuşit în 2020, din cauza pandemiei.
Dar mulţi producători mai mici nu pot creşte oferta, iar alţii s-au ferit să pompeze prea mult petrol din cauza incetitudinilor provocate de Covid-19.
Între timp, producţia totală de petrol a Libiei a revenit la 1,2 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit National Oil Corp. Producţia libiană a fost de aproximativ 900.000 bpd săptămâna trecută, din cauza blocării activităţii exploatărilor petroliere din vestul ţării.
”Producţia de petrol a Libiei a scăzut la 700.000 bpd la începutul anului, declin care a contribuit la creşterea preţurilor”, a declarat analistul Commerzbank Carsten Fritsch.
Preocupările legate de constrângerile de aprovizionare au depăşit ştirile despre posibila eliberare de petrol din rezervele strategice ale Chinei, a spus Tazawa.
Surse au declarat pentru Reuters că China intenţionează să elibereze petrol din rezervele strategice în preajma sărbătorilor de Anul Nou Lunar, între 31 ianuarie şi 6 februarie, ca parte a unui plan coordonat de Statele Unite pentru a reduce preţurile globale.
Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat luni că este prerogativa guvernului SUA să elibereze petrol din rezervele strategice.
Ameninţările geopolitice intense la adresa aprovizionării susţin, de asemenea, sentimentul optimist, au spus analiştii.
Oficialii americani şi-au exprimat vineri temerile că Rusia se pregăteşte să atace Ucraina dacă diplomaţia eşuează. Rusia, care a desfăşurat 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, a publicat imagini cu forţele sale în mişcare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.