Grupul Premier Energy anunţă finalizarea achiziţiei parcului eolian operaţional “Mihai Viteazu”, facilitată de un credit sindicalizat în valoare de 61 milioane de euro acordat de Vista Bank şi Optima Bank. Valoarea tranzacţiei este de aproape 88 de milioane de euro.
”Grupul Premier Energy anunţă finalizarea cu succes a achiziţiei parcului eolian operaţional “Mihai Viteazu” (80 MW), facilitată de un credit sindicalizat în valoare de 61 milioane de euro acordat de Vista Bank şi Optima Bank, cel mai mare contractat până acum de companie. Tranzacţia, care marchează una dintre cele mai mari achiziţii din istoria companiei, în valoare de aproape 88 de milioane de euro, a fost aprobată de Consiliul Concurenţei şi de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe. Premier Energy PLC a fost asistată în procesul de due diligence şi în negocierea documentaţiei de achiziţie de echipa internă, alături de Dentons şi de avocaţi din cadrul Bohâlţeanu & Asociaţii”, potrivit unui comunicat al companiei.
Parcul eolian Mihai Viteazu are o producţie netă anuală estimată de 165 GWh. În luna aprilie, Premier Energy PLC a încheiat contractul prin care a achiziţionat integral de la Iberdrola, Eolica Dobrogea One, entitatea care opera parcul eolian “Mihai Viteazu” (jud. Constanţa).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Încheierea acestei tranzacţii reprezintă un moment de referinţă în dezvoltarea grupului nostru şi le mulţumim partenerilor noştri care au facilitat-o. Sprijinul Vista Bank şi Optima Bank a fost esenţial pentru acest nou pas. Achiziţia devine una din cele mai mari şi îmbunătăţeşte semnificativ activele de energie regenerabilă pe care le deţinem. Rămânem angajaţi obiectivului de a deveni un hub energetic în regiune, cu impact în sectorul energiei regenerabile şi de a maximiza investiţia acţionarilor noştri pe termen mediu şi lung”, a comentat Jose Garza, CEO al Premier Energy Group.
”Este o achiziţie strategică menită să consolideze angajamentul Premier Energy privind producţia de energie verde, în timp ce Grupul îşi dublează amprenta operaţională în ceea ce priveşte activele regenerabile eoliene deţinute din portofoliu”, indică sursa citată.
Din momentul tranzacţiei, parcul a intrat în gestionarea celor de la Alive Capital, companie deţinută majoritar de Premier Energy. Alive Capital asigură astfel continuitatea operaţională şi subliniază angajamentul Premier Energy pentru menţinerea celor mai înalte standarde de eficienţă şi performanţă ale noului său proiect eolian.
Împrumutul de 61 milioane de euro acordat de Vista Bank în calitate de Aranjator Principal Mandatat şi Creditor, de asemenea ca Agent de Facilităţi şi Securitate şi Bancă de Cont, a jucat un rol cheie în finanţarea acestei achiziţii strategice.
„Suntem bucuroşi să avem un partener precum Vista Bank, care ne ajută să încheiem una dintre cele mai mari achiziţii de până acum pentru grupul nostru. Credem că atingerea obiectivelor noastre de creştere trebuie realizată cu parteneri de încredere. Suntem mândri să contribuim la tranziţia către energia verde şi să fim cu un pas mai aproape de obiectivul nostru de a deţine şi gestiona o capacitate instalată de 1,4 - 1,5 GW în următorii ani. Totodată, achiziţia marchează un pas important în misiunea noastră de a furniza, într-un mod profitabil, soluţii de energie durabilă şi fiabilă în regiune”, afirmă Petr Stohr, CFO al Premier Energy Group
Premier Energy Group, un jucător cheie pe piaţa energetică din sud-estul Europei, a debutat cu succes la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe 28 mai 2024. A fost cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) a unei companii antreprenoriale din ultimii şapte ani şi a cincea cea mai mare listare de la înfiinţarea BVB. Grupul a atras un capital de aproape 140 milioane de euro, ceea ce i-a urcat evaluarea la 2,4 miliarde RON (489,8 milioane de euro). Cu un portofoliu vast de active în România şi Republica Moldova, listarea Premier Energy la BVB îi oferă resursele necesare pentru a-şi accelera planurile de investiţii în regiune.
”Cu una dintre cele mai rapide creşteri din regiunea Europei de Sud-Est, grupul Premier Energy este reprezentat de trei verticale de business – furnizare şi distribuţie de gaze naturale, producţie, furnizare şi distribuţie de energie electrică şi producţie de energie de surse regenerabile (eolian şi solar). Reamintim că Premier Energy PLC este o societate de tip holding, care la rândul său mai controlează alte societăţi active atât în România, cât şi în afara României - Republica Moldova, Ungaria şi Serbia”, precizează compania.
În România şi R. Moldova, Premier Energy deţine proiecte de energie verde/regenerabilă, cu o capacitate de peste 1.000 de MW, proiecte care sunt în proprietate, administrare sau sunt în curs de dezvoltare, şi care sunt împărţite în mod egal între proiecte eoliene şi fotovoltaice.
Pe termen mediu si lung, strategia Premier Energy este de a se extinde prin noi achiziţii şi prin dezvoltare de proiecte noi în special în domeniul energiei regenerabile, în linie cu angajamentul companiei de a se implica în mod direct la combaterea schimbărilor climatice.
###
DESPRE PREMIER ENERGY
• Având una dintre cele mai rapide rate de creştere din regiunea Europei de Sud-Est, Grupul Premier Energy operează prin trei verticale de afaceri – producţia, furnizarea şi distribuţia de electricitate; producţia şi gestionarea energiei regenerabile (eoliană şi solară) şi furnizarea şi distribuţia de gaze naturale.
• Grupul deţine, gestionează sau are în dezvoltare peste 1.000 MW de capacitate de generare a energiei regenerabile (în principal eoliană şi fotovoltaică) şi furnizează electricitate la aproximativ 2,4 milioane de puncte de consum din România şi Moldova, marea majoritate fiind gospodării şi mici afaceri. Grupul deţine, de asemenea, o vastă reţea de distribuţie a energiei electrice în Moldova, care acoperă aproximativ 75% din populaţia ţării.
• Premier Energy este şi furnizor de gaze naturale pentru consumatori casnici şi non-casnici (în retail, industrie, comerţ) şi deţine şi operează o reţea de distribuţie a gazelor de peste 3.600 km în zonele din jurul capitalei, în partea de sud şi vest a ţării, precum şi în localităţi mai mici din partea de nord a României. Compania este al treilea jucător ca mărime pe piaţa distribuţiei de gaze naturale.
• După listarea pe BVB, Grupul Premier Energy este deţinut în proporţie de 71% de fondul de investiţii ceh Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc. Šmejc este, de asemenea, CEO al PPF, cel mai mare fond de investiţii din regiune, cu active de peste 43 miliarde de euro.
• Listarea pe BVB din mai 2024 reprezintă cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) a unei companii antreprenoriale din ultimii şapte ani şi a cincea cea mai mare listare de la înfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...